Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
16Apr2015

Usluge privremenog smeštaja u neodložnim i kriznim intervencijama

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima učestvovao na konferenciji „Usluge privremenog smeštaja u neodložnim i kriznim intervencijama“ sa temom ''Izazovi u dostizanju međunarodnih standarda u radu sa maloletnim žrtvama trgovine ljudima''.

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima je učestvovao na Konferenciji „Usluge privremenog smeštaja u neodložnim i kriznim intervencijama“. Dvodnevnu konferenciju je organizovalo Prihvatilište pri Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za socijalnu zaštitu i Gradskim centrom za socijalni rad Beograd, u periodu 04.-05.03.2015.g.odine u Domu omladine u Beogradu. Svoja iskustva u radu, primere dobre prakse i izazove u radu sa učesnicima konferencije podelili su predstavnici šest prihvatilišta za decu (Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Vranje, Beograd), Prihvatilište za urgentnu zaštitu zlostavljane dece iz Beograda, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Policijska uprava za grad Beograd.

U radu konferencije učestvovali su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnika građana, Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu, Pokrajinskog sekretrijata za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Komore socijalne zaštite, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu. 

Danijela Barjaktarović, stručni radnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima je imala izlaganje na temu „Izazovi u dostizanju međunarodnih standarda u zaštiti maloletnih žrtava trgovine ljudima“. Učesnicima konferencije ukratko je predstavljen rad Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, njegove nadležnosti, kao i međunarodna regulativa iz ove oblasti. Učesnicima su zatim predstavljeni standardi rada sa decom žrtvama trgovine ljudima koje su Evropski parlament i Savet Evrope doneli u vidu Direktive o sprečavanju i borbi protiv trgovine ljudima i zaštiti žrtava takve trgovine, a koja je proistekla iz Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima.

Diskusija nakon svih izlaganja otvorila je mnoga pitanja o konceptu usluge prihvatilišta, realnim mogućnostima organizacije usluge s obzirom na resurse države, stručnom radu u prihvatilištima i drugim značajnim temama. Razmena iskustava u radu postojećih prihvatilišta obogatila je skup raznovrsnšću rešenja i metoda rada.

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima