Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
21Apr2015

U Rači počela izgradnja objekata za zbrinjavanje raseljenih i izbeglih

U okviru projekta „Podrška Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata” u ponedeljak je u Rači održana svečana ceremonija povodom početka građevinskih radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima za smeštaj 15 porodica interno raseljenih lica i izbeglica koje su godinama smeštene u kolektivnom centru „Karađorđev dom.“

Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje Danski savet za izbeglice uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i opštine Rača. Ovaj projekat deo je šireg programa podrške Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata – „Za bolji život“, čija je ukupna vrednost 14,2 miliona evra.

Događaju su prisustvovali Dragan Stevanović, Predsednik opštine Rača, Ana Đunović, savetnica u odseku za sprovođenje projekta iz fondova EU i drugih projekata za rešavanje stambenih potreba ispred Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Marina Kremoneze, predstavnica Danskog saveta za izbeglice u Srbiji i Živorad Popović, koordinator za stambena rešenja programske jedinice za praćenje projekata Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Cilj projekta je postignut kroz do sada izgrađene temelje zgrade socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima koja se sastoji od 15 stambenih jedinica namenjenih kao stambeno rešenje za 15 porodica interno raseljenih lica i izbeglica koji i dalje žive u kolektivnom centru „Karađorđev dom“ u Rači.

Ovo će biti treća u nizu zgrada socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u Rači izgrađena iz sredstava Evropske unije (kroz projekte IPA 2007, IPA 2011 i tekuće IPA 2012) čime su podržane 42 porodice izbeglica, interno raseljenih lica i domicilnog stanovništva u ostvarivanju dostojanstvenih stambenih rešenja.

Približna vrednost ove zgrade koja se sastoji od 15 stambenih jedinica i prostorijom za društvene aktivnosti, sve opremljene osnovnim paketom nameštaja i belom tehnikom biće 300.000 evra.

Opština Rača je vlasnik zgrade socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu, a korisnici stambenih jedinica imaju pravo korišćenja bez sticanja prava svojine. Opština Rača doprinela je projektu doniranjem građevinske parcele sa neophodnom infrastrukturom i priključcima, kao i obezbeđivanjem neophodne urbanističko-tehničke dokumentacije.

Danski savet za izbeglice i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju pomogli su porodicama da dobiju lična dokumenta neophodna za učešće u projektu, kao i da se pripreme za nezavisne životne uslove u ovoj vrsti stambenog rešenja. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i opština Rača, kao i Centar za socijalni rad „Šumadija“, Batočina pružili su svu potrebnu podršku za realizaciju ovih aktivnosti, a sve u cilju obezbeđivanja stambenih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica koji već godinama žive u otežanim uslovima stanovanja u kolektivnom centru.

Projekat “ZA BOLJI ŽIVOT” je u skladu sa važećom državnom politikom prema izbeglicama, interno raseljenim licima i povratnicima, i u potpunosti reflektuje suštinski princip – podršku integraciji prisilnih migranata koji su odabrali da ostanu u Srbiji, kao i onima koji su odlučili da se vrate na Kosovo.

 

europa.rs