Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
15Oct2013

Četiri petine romskih devojčica ne pohađa srednju školu

U Srbiji je, na nivou osnovnog i srednjeg obrazovanja, gotovo u potpunosti eliminisana rodna nejednakost među opštom populacijom, ali to na žalost ne važi za deca iz siromašnih porodica ili romsku decu. Oko 30 % najsiromašnijih devojčica uzrasta 15 do 19 godina nije uključeno u bilo koji oblik obrazovanja. Situacija je još dramatičnija kada su u pitanju romske devojčice – 83% ne pohađa srednju školu. Manje od polovine ovih ugroženih devojčica je ikada koristilo kompjuter, u poređenju sa 96% devojčica u opštoj populaciji.

Ove podatke je na konferenciji za medije, povodom obeležavanja 11, oktobra, Međunarodnog dana devojčica, saopštila zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Lezli Miler (Lesley Miller). Na konferenciji su govorili ambasadorka Australije dr Helena Studert, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović.

Miler smatra da su zato su potrebna nova, kreativna rešenja da bi se situacija promenila. Inovativni partnerski odnosi, politike, korišćenje resursa, mobilisanje zajednice i, ponajviše, angažovanje samih devojčica i devojaka, može biti značajna katalizatorska snaga.

Neki od primera uključuju: unapređenje sredstava za prevoz devojčica do škole – od puteva, autobusa, bicikala do čamaca; saradnja između škola i banaka radi lakše isplate sredstava učiteljicama i nastavnicama i dodeljivanje školarina devojčicama; programi korporativnog mentorstva koji mogu da pomognu devojčicama da steknu neophodne radne i rukovodeće veštine i olakšaju im prelazak iz škole na posaoč kao i primena mobilne tehnologije u nastavi i učenju za potrebe devojčica, posebno u udaljenim oblastima.

Ujedinjene nacije su utvrdile 11. oktobar kao dan za obeleževaje prava devojčica i isticanje jedinstvenih izazova i rešenja za ostvarivanje tih prava. Ove godine, Dan devojčica se fokusira na uvođenje inovacija u obrazovanju devojčica, što predstavlja nadgradnju rezultata ostvarenih prošlogodišnjom inauguracionom manifestacijom.