Projekat: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti u Srbiji: studija slučaja LGBT
29Dec2013

Za LGBT pokret, 2013. je bila godina krajnosti

Na svetskom nivou, 2013. godina je bila godina krajnosti za LGBT pokret. Pobeda u vidu legalizacije istopolnog braka u Sjedinjenim državama, Ujedinjenom kraljevstvu i Francuskoj bila je presudna za aktiviste LGBT prava. Posle decenija izgubljenih bitaka, činilo se da su dobili raspravu o tome da li bi homoseksualci i lezbejke trebalo da imaju sva građanska prava u demokratskim zemljama koje se već dugo smatraju predvodnicima kada se radi o ljudskim pravima u svetu (što se tiče transseksualnih aktivista, oni su imali uspeha u Kaliforniji i Holandiji, ali isti nivo podrške nije postignut u pogledu njhovih prava).

S druge strane u Rusiji je usvojen zakon o „gej propagandi“ koji zabranjuje propagiranje „netradicionalnih seksualnih odnosa maloletnicima“. Loše vesti za LGBT populaciju su se nizale kako se godina bližila kraju. U Indiji, zemlji koja ima 1, 2 milijarde ljudi, Vrhovni sud vratio je na snagu zakon o sodomiji i na taj način ponovo učinio istopolne veze kriminalnim delom. Neočekivano, parlament Ugande prihvatio je predlog zakona poznat kao „ubiti homoseksulace“, koji je dugo bio na čekanju (doduše, kazna je smanjena na doživotnu robiju u konačnoj verziji), dok je Nigerija, sedma zemlja po veličini u svetu, na granici prihvatanja najsurovijeg zakona na svetu u vezi sa LGBT pravima.

Ken Kero-Mec član Saveta za ravnopravnost LGBT populacije pri Kongresu SAD-a, zadužen za inostrane poslove zato je zaključio da je 2013. „bila je sjajna godina u SAD-u, ali na svetskom nivou? Izgleda da je najgora“.

U regionu, građani Hrvatske, glasali su 1. decembra za zabranu uvođenja istopolnih brakova u Ustav. Ovo je bila na neki način sramota za zemlju u kojoj su LGBT prava bila pod lupom tokom perioda priključivanja u EU ovog leta.

 

Opširnije na sajtu Labris.