Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
18Dec2013

Stažisti posetili Narodnu skupštinu

Učesnici i učesnice  „Programa stažiranja  za mlade - pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“, posetili su Dom Narodne skupštine Republike Srbije. Stažistkinje i stažiste je primio i obratio im se predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Nebojša Stefanović. On se upoznao sa stažistima i stažistkinjama, istakavši kako je ovaj Program veoma važan jer predstavlja promociju ljudskih i manjinskih prava i "svih onih vrednosti koje želimo da negujemo".

Kroz ovaj Program prošlo je 40 stažista i stažistkinja, pripadnica i pripadnika albanske, bošnjačke i romske nacionalne manjine. Osim Ambasada Velike Britanije i Holandije, podršku održavanju ovog projekta pružili su i Švedska organizacija za međunarodni razvoj (SIDA) i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Rečeno je da je period po završetku Programa specifičan za stažiste, jer se onda vraćaju u svoje sredine i nastoje da nađu posao, u čemu im veliku podršku pružaju Nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Svi stažisti imali su priliku da kažu nešto osebi, iznesu svoje utiske o učešću u ovom Programu i postave pitanja o radu i aktivnostima Parlamenta. Stefanović je  govorio o radu i aktivnostima skupštinskog Odbora za prava deteta. Srbija je, po njegovim rečima, vodeća zemlja u regionu po standardima koji se odnose na prava deteta, kao i po zastupljenosti žena u Parlamentu. On je govorio i o osnivanju Ženske parlamentarne mreže, poboljšanju položaja Roma i svih ostalih  nacionalnih manjina, ali i o aktivnostima Narodne skupštine u procesu evropskih integracija, u kojoj je upravo usvojena „Rezolucija  o ulozi Narodne skupštine i  načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj Uniji“.

Po završetku prijema usledio je obilazak same Narodne skupštine, Velike i Male skupštinske sale,  Salona  kneza Pavla i skupštinske biblioteke u kojoj su stažisti imali priliku da vide Sultanski Hatišerif iz 1838. godine i Prvi srpski ustav, poznat i kao Sretenjski ustav iz 1835. godine.

ljudskaprava.gov.rs