Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
18Dec2013

Praćenje sprovođenja romskih politika na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji

Kancelarija za ljudska i manjinska prava podržala je organizaciju Konferencije „Praćenje sprovođenja romskih politika na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji“ koju su organizovali Stalna Konferencija Romskih Udruženja Građana (SKRUG) - Liga Roma, Centar za prava manjina, YUROM Centar i Romski ženski centar Bibija uz finansijsku podršku Delegacije Evropske komisije u Srbiji (Program EIDHR), Fondacije za otvoreno društvo iz Beograda i Sekretarijata Dekade inkluzije Roma iz Budimpešte. Konferencija je održana 18. decembra sa početkom u 9.30 u Palati Srbije.

Zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Dragoljub Acković u uvodnom obraćanju pozdravio je skup i izrazio zadovoljstvo zbog ukazanog značaja ovoj temi, što je dokazano prisustvom velikog broja predstavnika relevantnih istitucija,  organizacija civilnog društva i predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Prisutnima se obratio i Martin Kern, Šef operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Srđan Šain predsednik Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije. Usledilo je obraćanje Jadranke Stojanović, koordinatorke programa, Fondacija za otvoreno društvo i Osmana Balića, predsednika predsedništva SKRUG- Liga Roma.

Praćenje sprovođenja romskih politika na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici SrbijiNa Konferenciji je predstavljen Izveštaj i analize o sprovođenju romskih politika na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji, kao i baza podataka romskih politika na lokalnom nivou. Govorilo se o učestvovanju i odgovornosti javnih institucija, o praktičnoj primeni politike Roma, kao i o aktivnostima međunarodnih organizacija u ovoj oblasti. Prisutnima su se obratili i predstavnici OEBS-a i UNOPS-a.

ljudskaprava.gov.rs