Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
06May2016

Istraživanje Oružje na meti u fokusu Nedelje borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja

Istraživanje UNDP-SEESAC Oružje na meti koje je sproveo Centar za istrživanje javnih politika je u središtu kampanje Saslušajmo glas žrtava. Kampanja je deo globalne nedelje borbe protiv nasilja upotrebom vatrenog oružja koja se sprovodi od 1. do 8. maja 2016. u 85 zemalja u organizaciji Međunarodne mreže akcije za malokalibarsko oružje. Kampanja ima za cilj da predstavi načine u zaustavlanju širenja i zloupotrebe malokalibarkog oružja. Takođe, ovogodišnja kampanja promoviše delotvorni Program akcije UN i podizanje svesti o porasta oružanog nasilja i njegovih posledica. 
 
Viktimološko društvo Srbije koje u saranji sa UNDP SEESAC organizuje ovogodišnju kampanju u Srbiji, prenelo je nalaze istraživanja Oružje na meti. VDS je u svom saopštenju navelo da polovina žrtava vatrenog oružja u Srbiji je među mladima starosti od 18 do 35 godina. U 72% slučajeva žrtve i počinioci su članovi porodice, prijatelji, komšije ili poznanici, pri čemu je smrt u najčešći ishod oružanog nasilja u porodici.
 
Istraživanje je bazirano na analizi 470 različitih unosa stavova građanki i građana Srbije prikupljenih na platformi Oružje na meti koji je uspostavio SEESAC. Centrova analiza obuhvatila je i priloge štampanih medija koji su se ticali pre svega vrsti oružja korišćenog u incidentima i (ne)legalnosti posedovanja, polu i starosti žrtava i počinilica, njihovom međusobnom odnosu, ishodu u kontekstu incidenata, karakteristikama naselje (urbano vs. rurlano) i prostornom okruženju, dobu dana i godine.
 
U incidentima se najviše koriste pištolji i revolveri (39%), dok se ilegalno oružje češće koristi nego legalno. Najviše zloupotreba vatrenog oružja je povezano sa kriminalom (38%), svađama u vezi sa novcem, imovinom ili ljubomorom (9,75%) i porodičnim nasiljem (6,25%). Najveći broj incidenata odigrao se u urbanim sredinama, najčešće na ulici ili putu. Muškarci su počinionicu 32 puta češće nego žene, a žene su 5 puta ćešće žrtve nego muškarci. Naposletku, 46% građana ima pozitivan stav prema oružju uz objašnjenje neophodnosti za samoodbranom. Apsolutna većina je protiv nošenja oružja na javnom mestu, osim u vrlo restriktivnim okolnostima za snage bezbednosti i u slučajevima nepomitne ugroženosti građana.
 
Delove istraživanja preneli su mediji poput TanjugaN1 i B92 dok celokupno istraživanje možete pročitati ovde