Projekat: Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice
28Jun2016

Obeležen međunarodni dan ponosa

Međunarodni dan ponosa se obeležava kao sećanje na Stounvolusku revoluciju 1969. godine u Njujorku kada su LGBT aktivisti suprtostavili policijskom nasilju. Danas se širom sveta obeležava nizom manifestacija i događaja koji imaju za cilj da ukažu na položaj LGBT zajednice, pre svega na stepen (ne)poštovanja prava i oblika diskriminacije i nasilja. 

Prema navodima Da se zna platforme za prijavu nasilja nad LGBTI zajednicom, u Srbiji je 23% LGBTI populacije izloženo fizičkom nasilju zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, dok se 72% nasilja odvija na ulici i počinioci predstavljaju nepoznate osobe. Dodatno, GSA u svom izveštaju za 2014. godinu upozorava na porast nasilja u porodici (bilo od članova porodice bilo od partnera). Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ponosa, apelovano je da nadležni organi nastave kontinuirano i zajedno da rade na suzbijanju oblika nasilja nad zajednicom. 

U okviru projekta Reforma sektora bezbednosti i ljudska bezbednost: Studija slučaja LGBT zajednice Centar za istraživanje javnih politika će narednih meseci organizovati fokus grupe kako bi bolje sagledao problem bezbednosnih pretnji. CENTAR će isto tako sprovesti onlajn ispitivanje svih građana i građanki o položaju LGBT zajednice u Srbiji. Prva u nizu anketa glasi: Da li institucije u Srbiji diskriminišu LGBT populaciju? i učešće u njoj je moguće uzeti posredstvom ovog linka

Photo Credit: Witnify