Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
21Jan2014

Izložba fotografija: “Pod istim krovom” - Život Roma u Srbiji

U utorak 21. januara otvara se izložba najboljih fotografija o životu Roma u Srbiji. Fotografije su prikupljene u okviru foto konkursa “Pod istim krovom”, u organizaciji švedske ekspertske grupe za odbranu ljudskih prava Civil Right Defenders. Izložba je postavljena u 'Parobrodu', ustanovi kulture Stari Grad u Beogradu (Kapetan Mišina 6a). Foto konkurs je deo projekta “Jačanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u Srbiji”, koji je sproveden uz podršku američke neprofitne fondacije Nacionalna zadužbina za demokratiju.
Do 12 najboljih došlo se na osnovu procene 300 radova koje je poslalo 80 takmičara. Izložba prikazuje svakodnevni život romske populacije u Srbiji. Fotografije koje su učestvovale na konkursu  "Pod istim krovom" možete pogledati u UK 'Parobrod'. Ulaz je slobodan.
Krajem 2013. godine, tokom mesec dana, Civil Rights Defenders učestvovao je u organizovanju ovog foto-takmičenja u Srbiji. Svi zainteresovani učesnici su imali da svojim fotografijama dokumentuju i prikažu svakodnevni život Roma u Srbiji. Odziv je bio iznad svih očekivanja.
"Odlična reakcija  javnosti je još jedna uspešna priča za sebe. Ovakvim odzivom se, takođe, šalje snažna poruka podrške od strane tolerantnog dela srpskog društva, kojem je pružena prilika da se izrazi", kaže Goran Miletić, programski direktor za zapadni Balkan u Civil Rights Defenders.
Izložba i foto takmičenje deo su projekta "Jačanje vidljivosti najviše diskriminisanih grupa u Srbiji", podržanog od strane američke neprofitne organizacije National Endowment for Democracy (NED). Dvanaest najboljih fotografija štampaće se u formi prigodnog kalendara za 2014.
"Cilj nam je bio uspostavljanje vidljivosti naših suseda Roma i njihovog svakodnevnog života. Neki od trenutaka uhvaćenih na fotografijama su tužni, neki su srećni ali su svi oni autentični i dirljivi, rekao je Goran Miletić.
Romska populacija se, zajedno sa LGBT zajednicom, smatra za najviše diskriminisanu grupu u Srbiji. Oko polovine romske populacije živi u više od 600 neformalnih naselja širom zemlje, bez pristupa osnovnim resursima - pitkoj vodi, adekvatnom stanovanju, zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju.
Najbolje fotografije sa ovog konkursa možete videti na sajtu civilrightsdefenders.org
Tri najbolje plasirane fotografije (koje možete videti u tekstu, odozgo-nadole), napravili su Dragan Kujundžić, Sara Pavić i Marina Bugarčić
Evo i fotografija još devet najbolje plasiranih učesnika, koje će se, između ostalih, naći i u prigodnom kalendaru za 2014:
4. foto: Sonja Ardan
8. foto: Vanja Keser
11. foto: Ivan Aleksić