Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
25Jan2014

Stažiranje u kancelariji za saradnju sa civilnim društvom

"Na program stažiranja mladih pripadnika nacionalnih manjina u državnim institucijama u Republici Srbiji sam se prijavila jer ovaj projekat doživljavam kao mogućnost da se pozitivnim primerima prakse promeni diskriminatorni stav i stereotipi prema romskoj zajednici.

Program stažiranja u kojem, pored ostalih 11 stažista/kinja, učestvujem i ja, počeo je 1. novembra 2013. godine. To je projekat koji sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Ceo program zamišljen je tako da učesnici/e programa provedu šest meseci u okviru neke od institucija državne uprave u kojima će steći praktična znanja. Ja pripadam četvrtoj generaciji stažista koji su prošli kroz ovaj program. Ove godine nas je dvanaest pošto je lista za Rome proširena za dvoje ljudi, tako da nas je ove godine četvoro u programu.

Stažiranje obavljam u Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom. Ova institucija je bila moj drugi izbor odmah posle Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Dolazak u Kancelariju za saradnju sa civilnim društvom za mene je predstavljao izazov jer do sada nisam imala dodira sa državnim institucijama. Iako sam po struci diplomirani turizmolog, moje dosadašnje radno iskustvo je vezano za civilno društvo, i na taj način mi je bilo olakšano da shvatim mandat ove  institucije.

Tim sa kojim radim u Kancelariji za saradnju sa cvilnim društvom  sastoji se od mladih ljudi zavidnog nivoa znanja iz oblasti zakonodavstva, ekonomije, međunarodnih odnosa, političkih nauka, književnosti, prirodnih nauka. Većina zaposlenih ima iza sebe višegodišnje iskustvo u civilnom sektoru ili u organima državne uprave tako da su sve teme od značaja za delokrug rada i poslove koji se obavljaju u Kancelariji pokrivene iskustvom i ekspertizom.

Prve dve nedelje staža provela sam u čitanju dokumenata koji se tiču uređenja i funkcionisanja institucija državne uprave i same Kancelarije. Nakon toga počela sam da dobijam konkretne radne zadatke koji su se odnosili na prevođenje vesti za sajt, kreiranje mejling lista, tehničku podršku u organizaciji i realizaciji brojnih skupova, okruglih stolova i sastanaka kojima je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom bila domaćin.

Iznenadio me je broj i vrsta događaja koje tako mala institucija pokriva. Pored redovnih aktivnosti tim Kancelarije na nedeljnom nivou organizuje bar jedan skup na koji dolaze predstavnici državne uprave i civilnog društva, gde se kroz razmenu mišljenja i diskusiju unapređuje saradnja između institucija i nevladinog sektora. To su sektorski sastanci, obuke za organizacije civilnog društva, prenosi eksplanatornog skrininga iz Brisela za organizacije civilnog društva.

Za nepunih tri meseca od kako stažiram pored svojih redovnih zaduženja učestvovala sam i na brojnim radionicama koje je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava koja sprovodi projekat stažiranja. Ove interaktivne  radionice bile su posvećene temama kao što su: osnove sistema državne uprave, veštine timskog rada, kodeks ponašanja državnih službenika, predstavljanje  dokumenata Ujedinjenih nacija koji se odnose na temu ljudskih prava i tolerancije, kao i prezentacije o aktivnostima koje sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u cilju unapređenja i zaštite ljudskih prava. Kao najinteresantniju izdvojila bih radionicu na kojoj su predstavljeni istorijat institucije Evropske unije, napori i perspektive Republike Srbije u procesu pristupanja EU, politike EU i pregled pregovaračkih poglavlja 23. (pravosuđe i osnovna prava) i 24. (pravda, sloboda  i bezbednost), Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), zaštita ljudskih i manjinskih prava i standardi EU u oblasti antidiskriminacije kao i podizanje svesti o značenju procesa evrointegracija. Učestvovala sam u snimanju priloga za emisiju  „Građanin“ na RTS 2 i emisiju romske redakcije Radio Beograda 1, Romano Them, u kojoj sam, zajedno sa ostalim stažistima iz romske nacionalne zajednice, govorila o svojim iskustvima  i očekivanjima od programa i značaju ovakvih inicijativa za mlade Rome i Romkinje u Srbiji.

S obzirom na okolnost da stanujem u Beogradu, stažiranje u državnoj upravi je prilika i za upoznavanje sa ljudima iz različitih sredina, kao i međusobna prijateljstva sa ostalim učesnicima/ama programa, koji pored profesionalnih znanja stiču uvid u kulturnu drugih nacionalnih zajednica kroz druženje sa njihovim pripadnicima. Sa ostalim stažistima slobodno vreme provodim u šetnji po gradu, poseti zanimljivim mestima i lokalima.

U Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom od prvog trenutka se osećam kao deo tima, prisustvujem sastancima osoblja na kojima se govori o zaduženjima i aktivnostima zaposlenih i njihovim predlozima i idejama za moje uključivanje u dogovoru sa mentorkom. Timski rad u ovoj instituciji veoma mi prija i  imponuje.

Program stažiranja kroz uključivanje pripadnika nacionalnih manjina u rad državnih institucija u zemlji svedoči o naporima koji se ulažu u borbi za praktično ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava na prostorima Republike Srbije i promenu ustanovljenih okvira koji sprečavaju kolektivni napredak zemlje ka što otvorenijem, inkluzivnijem i bolje uređenom društvu. Očekujem da će stažiranje u ovoj instituciji uticati na moj profesionalni status u budućnosti."

Marija Stankovic 

civilnodrustvo.gov.rs

(na fotografiji: stažistkinja Marija Stanković)