Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
01Feb2014

Lokalno civilno društvo mora biti uključeno u proces pridruživanja Srbije EU od samog početka

Ministar Branko Ružić je pozdravio nedavno usvojeno mišljenje EESK o ulozi civilnog društva u odnosima između EU i Srbije i naveo da su preporuke "konstruktivne i korisne za Srbiju i njeno društvo uopšte". Ministar Branko Ružić se danas sastao sa predstavnicima Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK), institucije EU koja predstavlja organizovano civilno društvo na nivou EU.

Jonut Sibian, izvestilac EESK za Srbiju, čestitao je srpskim vlastima na otvaranju pregovora sa EU. Sibian je ,takođe, istakao: „Da bi pregovori o pristupanju Srbije bili uspešani, civilno društvo u Srbiji mora biti informisano i uključeno u ovaj izazovan proces od samog početka. Zajednički konsultativni odbor civilnog društva EU-Srbija, koji uskoro počinje rad i koji će okupljati članove EESK i predstavnike civilnog društva Srbije, imaće veoma važnu ulogu u ovom procesu".

Ministar Ružić je pozdravio nedavno usvojeno mišljenje EESK o ulozi civilnog društva u odnosima između EU i Srbije i naveo da su preporuke "konstruktivne i korisne za Srbiju i njeno društvo uopšte“.

Tokom sastanka ministar Ružić je naglasio da će se imenovanjem predstavnika civilnog društva za učešće u Zajedničkom konsultativnom odboru civilnog društva EU-Srbija  pružiti priliku predstavnicima civilnog društva, uklučujući društvene partnere, da učestvuju u istorijskom procesu pridruživanja Srbije EU. On je dodao i da srpski članovi ZKO treba da obuhvate istaknute predstavnike organizacija civilnih društava (OCD) koji mogu da doprinesu boljem razumevanju procesa EU integracija u srpskom društvu uopšte i doprinesu dodatnom legitimitetu tog procesa.

Obe strane su se saglasile da prvi sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU-Srbija treba da bude održan nakon završetka parlamentarnih izbora u Srbiji.

Za više informacija, molimo Vas kontaktirajte:

U Briselu:

Mr Aurélien Juliard

EESC – Secretariat

Tel: +32.25.46.99.69

Aurelien.Juliard@eesc.europa.eu

European Economic and Social Committee

Rue Belliard 99, 1040 Bruxelles, Belgium

(foto: anticap.wordpress.com)

europa.rs