Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
06Feb2014

Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo pravde i državne uprave organizovali su 6. februara sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina  u prostorijama Ministarstva pravde i državne uprave.

Sastanku su, pored direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzane Paunović i državnog sekretara Ministarstva pravde i državne uprave Gordane Stamenić, prisustvovali  šef političkog odeljenja Delegacije EU u Republici Srbiji Luka Bjankoni i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Tema sastanka su bile odluke Ustavnog suda Srbije kojim su određene odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ocenjene neustavnim.

Održan  sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjinaNa sastanku je istaknuto da nacionalni saveti imaju nedoumice u pogledu primene odredbi Zakona koje su proglašene neustavnim, jer odluka Ustavnog suda  još nije objavljena u Službenom glasniku. Tim povodom zauzet je stav da Ministarstvo pravde i državne uprave obavesti nacionalne savete kakvo je dejstvo odluke Ustavnog suda dok se odluka ne objavi.

Održan  sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjinaUčesnici sastanka su se složili da predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je Vlada usvojila 17. decembra 2013. godine, treba uputiti i novom sazivu Narodne skupštine, po okončanju parlamentarnih izbora.

ljudskaprava.gov.rs