Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
22Feb2014

Vlast znači odgovornost

Biti na vlasti prvo znači odgovornost, tek nakon toga moć. Morate verovati u vladavinu prava, u ljudska prava i dostojanstvo, poručio je zaštitnik građana Saša Janković mladim političarima i budućim liderima regiona na seminaru Regionalne akademije za demokratiju u Nišu, koja se ove godine bavi ljudskim i manjinskim pravima. On je ukazao na to da pravo postaje stvar političke volje, što je nedopustivo.
- Trebaće nam decenije da izgradimo dostojanstven život, a još uvek nismo počeli sa time - naglasio je Janković.
Tema prvog seminara su migracije i položaj azilanata, koji u sve većim razmerama postaje regionalni problem. Zaštitnik građana je naveo da je u Srbiji 2008. godine registrovano 77 azilanata, dok u prošloj godini 5066, i ne postoji mehanizam za rešavanje položaja iregularnih migranata.
Seminari su namenjeni političarima, službenicima državne administracije i članovima nevladinih organizacija zemalja Zapadnog Balkana od kojih se očekuje vodeća uloga u razvoju regiona. Regionalna akademija za demokratiju se sastoji od tri godišnja ciklusa posvećena različitim oblastima, a glavni organizator za Srbiju je Beogradski fond za političku izuzetnost. Projekat je finansiran od strane Evropske unije.
ombudsman.rs