Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
28Feb2014

Trening posvećen reformi sistema socijalne zaštite  u Srbiji  okončan

Trodnevni trening posvećen reformi sistema socijalne zaštite u Srbiji i ulozi organizacija civilnog društva (OCD) kao pružalaca usluga u zajednici. Trening je bio održan na Zlataru, a na njemu je učestvovalo 26 predstavnika i predstavnica iz 22 organizacije civilnog društva koje se bave temama iz oblasti socijalne zaštite.
Učesnici i učesnice pohađali su interaktivnu obuku sa vežbama i praktičnim radom, uz obilje materijala koji su im bili podeljeni u cilju dodatnog upoznavanja sa temom. Najviše se diskutovalo o tome koliko se daleko odmaklo u reformi socijalne zaštite, najvažnijim konceptima i novinama u postojećem Zakonu o socijalnoj zaštiti, kao i o ulozi OCD u pružanju usluga zajednici. Autori i realizatori bili su stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite Vladan Jovanović i Jasmina Ivanović.
Ovo je bio prvi u nizu treninga u okviru projekta „Jednaki u pružanju socijalnih usluga” koji sprovode Građanske inicijative i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara.
Cilj projekta je jačanje kapaciteta OCD iz Raškog i Zlatiborskog okruga (iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara i Tutina) za pružanje usluga socijalne zaštite u svojim lokalnim zajednicama i aktivnije učešće u formulisanju politika, procesu donošenja odluka i uspostavljanju praksi na lokalnom i nacionalnom nivou.
Projekat „Jednaki u pružanju socijalnih usluga” finansira Evropska unija u okviru Programa Podrška civilnom društvu 2012, a  sufinаnsirа se iz budžеtа Rеpublikе Srbiје – Kаncеlаriја zа sаrаdnju sа civilnim društvоm.Projekat „Jednaki u pružanju socijalnih usluga” finansira Evropska unija u okviru Programa Podrška civilnom društvu 2012, a  sufinаnsirа se iz budžеtа Rеpublikе Srbiје – Kаncеlаriја zа sаrаdnju sа civilnim društvоm.
(petak, 21. februara 2014. godine,objavljeno 28.februara)
gradjanske.org