Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
26Feb2014

Da se ne zaboravi zločin u Štrpcu

Otmica i likvidacija 18 putnika bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti u mestu Štrpci je brutalan zločin koji ne sme da se zaboravi. Ta grupa građana Srbije izdvojena je i ubijena po kriterijumu nacionalne pripadnosti, što zločinu daje dodatnu težinu i obavezuje organe javne vlasti i društvo u celini da učine sve kako bi se osigurala puna bezbednost svih građana.
Zločin se dogodio 27. februara pre 21 godinu, ali sve istražne radnje i sudski postupci još nisu završeni. Tužilaštvo za ratne zločine je prošle godine saopštilo da će nastaviti da istražuje slučaj i da je započelo predistražni postupak. Od izuzetnog je značaja da se što pre okonča procedura kako bi krivci, čija imena se uglavnom znaju, bili do kraja procesuirani.
Ustav, zakoni i državni organi Srbije danas štite sve građane i strance na teritoriji Srbije, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja. Reč je o temeljnim vrednostima sloboda o kojima treba da vode računa ne samo organi javne vlasti, nego i građani i društvo u celini.
ombudsman.rs