Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
05Mar2014

Zvanično pokrenuta platforma Nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu na srpskom jeziku

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin, koji je i predsednik Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na Internetu, zvanično su pokrenuli platformu Nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu na srpskom jeziku. Za lansiranje platforme simbolično je odabran 14. februar, kao dan ljubavi i pozitivnih emocija, čijoj promociji i sama Kampanja teži.
Na zvaničnoj adresi www.nemrznji.rs posetiocima će biti dostupan set različitih sadržaja – od osnovnih informacija o Kampanji na evropskom i nacionalnom nivou, preko interaktivnog kalendara aktivnosti zahvaljujući kome će u svakom trenutku znati gde se i šta dešava kog dana, do onlajn savetovališta za žrtve i svedoke govora mržnje na internetu, kojima će biti na raspolaganju psiholozi i savetnici.
Posebno značajnu aktivnost predstavlja potpisivanje Izjave o saradnji između Nacionalnog komiteta i krovnih omladinskih organizacija.
„Potpisivanjem Izjave o saradnji više od 150.000 mladih će odlučno reći ne mržnji i postati aktivni učesnici u borbi protiv nje na internetu“, zaključio je Borovčanin.
Kampanja je deo projekta “Mladi ljudi u borbi protiv govora mržnje na Internetu” i odnosi se na period između 2012 i 2015. godine. Projekat se zalaže za jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti. To je projekat protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije u njihovom onlajn izrazu. Nastao je kao predlog predstavnika Savetodavnog tela za mlade, a podržan je i od strane Zajedničkog saveta za mlade Saveta Evrope, koji okuplja članove Savetodavnog tela za mlade i vladine predstavnike iz Nadzornog odbora za mlade Saveta Evrope.
Ciljevi Kampanje:
• Da podigne svest o govoru mržnje na Internetu i njegovim rizicima za demokratiju i za pojedine mlade ljude, kao i promovisanje medijske i Internet pismenosti;
• Da podrži mlade ljude u borbi za ljudska prava, onlajn i oflajn;
• Da smanji nivo prihvatanja onlajn govora mržnje;
• Mobilizacija, trening i povezivanje online mladih aktivista za ljudska prava;
• Da se mapira govor mržnje na Internetu i razviju instrumenti sa konstruktivnim odgovorima;
• Pružanje podrške i solidarnosti za ljude i grupe na meti onlajn govora mržnje;
• Zalaganje za razvoj i konsenzus oko evropskih političkih instrumenata u borbi protiv govora mržnje;
• Razvijanje onlajn omladinskog učešća.
Kliknite ovde da posetite sajt Kampanje i saznate više informacija.
inkluzija.gov.rs