Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
13Mar2014

Valjevo dobilo mini-bus za prevoz đaka iz udaljenih seoskih i romskih područja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović je 12. marta u Beogradu predstavnicima lokalnih samouprava uručio ključeve 21 mini-busa za prevoz dece iz udaljenih seoskih i romskih naselja i učenika iz siromašnih porodica. Među ovim gradovima i opštinama je i Valjevo, u čije ime je ključeve vozila preuzela načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije i imovinske poslove Jelica Stojanović. Ovo vozilo će biti korišćeno za prevoz učenika u Brankovini i Popučkama.
Sredstva za nabavku mini-buseva marke “Iveko” obezbeđena su iz kredita  Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i namenjena su za finansiranje projekta “Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS”.
“Vozila su namenjena socijalno i ekonomski nestimulativnim sredinama, kao i deci sa smetnjama u razvoju”, rekao je ministar Tomislav Jovanović, na ceremoniji uručivanja ključeva ispred Palate “Srbija”.
“Autobusi, za svaku od 21 opštine i grada po jedan, treba da smanje broj učenika koji napuštaju školu jer nemaju para za prevoz i omoguće bolje uslove, kao i da podignu nivo obrazovanja”, rekao je ministar i poručio da deca treba da rade po principu “da manje bude više”. Da usvajaju činjenice koje će biti primenljive, rekao je Jovanović i ukazao i na neophodnost stručne kvalifikacije nastavnika kroz seminarsku nastavu.
Vozila su između ostalih dobile opštine Surdulica, Osečina, Rača, Kučevo, Ivanjica, Bojnik, ali i gradovi Leskovac, Valjevo, Kraljevo, Novi Pazar, kao i beogradske opštine Obrenovac i Voždovac. Na Voždovcu će mini-bus koristiti Škola “Milan Matić” u kojoj se obrazuju deca sa posebnim potrebama. Ovo vozilo je prepravljeno i prilagođeno njihovim potrebama.
Ključeve i prateću dokumentaciju dobili su predstavnici opština i gradonačelnici, koji su naveli da će kombi vozila koristiti ne samo za prevoz dece do škole i nazad, nego i za odlazak u bioskop, pozorište, na takmičenja…
U ime lokalnih samouprava zahvalio je predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić, navodeći da opštine izdvajaju značajna sredstva za prevoz đaka i da će akcija Ministarstva prosvete pomoći i lokalnoj samoupravi i đacima.
Izvor: inkluzija.gov. rsvaljevo.rs