Projekat: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti u Srbiji: studija slučaja LGBT
11Mar2014

Saopštenje povodom pretnji aktivistima i aktivistkinjama GSA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su putem telefona upućene aktivistima i aktivistkinjama Gej-strejt alijanse. Nadležni organi moraju hitno da reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca. Poverenica ističe da ovakve pretnje nasiljem moraju biti rigorozno sankcionisane, jer je to siguran način da se stane na put široko rasprostranjenoj diskriminaciji, napadima i govoru mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici i pripadnice LGBT populacije.
Koliko je u Srbiji raširena homofobija, govore i podaci iz poslednjeg istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, prema kome je u odnosu na prošlu godinu još više porasla socijalna distanca prema ovoj manjinskoj društvenoj grupi: osam od deset građana i građanki Srbije ne želi ih u porodici, svaki drugi ih neće za prijatelja, a svaki treći za komšiju.
Zbog toga je potrebno da svi državni organi hitno i neodložno intenziviraju rad na menjanju stavova i suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije.
POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI
Nevena Petrušić
ravnopravnost.gov.rs