Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
17Mar2014

EU: Izborni rezultat dokaz podrške Srbije orijentaciji ka Evropskoj uniji 

Evropski komesar za proširenje, Štefan File, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su građani Srbije na izborima 16. marta još jednom jasno podržali evropsku orijentaciju vladine politike, ali je upozorio da su Srpskoj Narodnoj Stranci (SNS) poverili veliku odgovornost, dajući joj apsolutnu većinu u parlamentu.
„Od Srbije će se očekivati da se sa novom energijom suoči sa mnogim reformskim izazovima, i posebno da nastavi rad u oblastima vladavine prava i osnovnih prava, kao i da preduzme strukturne ekonomske reforme“, navodi File  u saopštenju.
„Takođe je suštinski važno da Beograd nastavi angažman u dijalogu sa Prištinom sa stanovišta ubrzanja primene do sada postignutih sporazuma i dalje normalizacije odnosa“, ističe se u saopštenju.
Čestitajući Srbiji na izborima „koji su biračima ponudili pravi izbor" i “koji su sprovedeni u skladu sa  zakonom“, File je istakao zapažanje međunarodnih posmatrača da je neophodna dalja zakonska reforma i, posebno, povećanje medijskog pluralizma. „Podstičem srpske vlasti da uzmu u obzir ove preporuke na samom početku sledećeg saziva“ parlamenta, rekao je File.
On je pozdravio nameru predsednika SNS Aleksandra Vučića da brzo formira novu vladu.
„Budući da je Srbija u prvoj godini pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, zaista je važno da se parlament konstituiše  i nova vlada formira u što kraćem roku“, navodi se u saopštenju komesara Filea.
Integralno saopštenje možete pročitati ovde  
europa.rs