Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
19Mar2014

Suzbijanje diskriminacije i zaštita ravnopravnosti u radu policijskih službenika/ca

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade R. Srbije, u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti a u okviru projekta „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji“, organizuje drugu obuku trenera/ica koji će raditi na primeni antidiskriminacionih politika u oblasti rada Ministarstva unutrašnjih poslova. Prva obuka je realizovana u Vrnjačkoj Banji 12-14 marta i okupila je 26 učesnika iz 15 policijskih uprava, kao i predstavnike Uprave policije, Uprave granične policije, Uprave saobraćajne policije i Uprave za stručno obrazovanje. Druga trodnevna obuka se održava 19-21. marta u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i okupila je 25 učesnika/ca iz 16 policijskih uprava.
Suzbijanje diskriminacije i zaštita ravnopravnosti u radu policijskih službenika/caDogađaj je otvorio Želimir Mrdalj, pomoćnik načelnika Centra za osnovnu policijsku obuku. Kao i prethodni seminar i ovaj će učesnicima ponuditi kako osnovna znanja o pravnoj regulisanosti i pojavnim oblicima diskriminacije, kao što su govor mržnje i institut zločina iz mržnje, institucijama u čijem je mandatu nadzor nad sprovođenjem antidiskriminatornih politika tako i konkretne primere iz oblasti rada policijskih službenika, naročito u oblasti postupanja u slučajevima rodno zasnovanog nasilja i porodičnog nasilja. Ekspertkinje Jasmina Nikolić i Vesna Nikolić će nakon interaktivnog rada sa brojnim primerima iz praktičnog postupanja policije pripremiti nastavni materijal za potrebe Uprave za stručno osposobljavanje o postupanju policije u slučajevima koji nose rizik diskriminatornog delovanja, a koji će biti namenjen policijskim službenicima/cama svih policijskih uprava.
Projekat „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji“ je dvogodišnji projekat koji finansira Evropska unija u okviru IPA 2011 ciklusne pomoći.
ljudskaprava.gov.rs