Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
27Mar2014

Stažisti Kancelarije za ljudska i manjinska prava održali radionicu „Antidiskriminacione politike u Republici Srbiji“

Stažisti Kancelarije za ljudska i manjinska prava održali radionicu na temu „ANTIDISKRIMINACIONE POLITIKE U REPUBLICI SRBIJI“27. marta 2014. godine, stažisti Projekta „Program stažiranja za mlade - pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“ održali su radionicu na temu „Antidiskriminacione politike u Republici Srbiji“. Svaki od sedam stažista koji su prisutnima prezentovali znanja iz oblasti antidiskriminacije, stečena tokom stažiranja, bio je zadužen za određenu oblast i aktivnosti koje se u njoj sprovode.

Radionici su prisustvovali - dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, predstavnici Misije OEBS u Republici Srbiji, kao i mentorke stažista.

U uvodnom delu radionice Emir Bihorac, stažista Kancelarije za ljudska i manjinska prava predstavio je prisutnima Antidiskriminacione politike u Srbiji i njihov zakonodavni okvir.

Senada Totić, takođe stažistkinja Kancelarije za ljudska i manjinska prava, istakavši značaj i važnost Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, uputila je prisutne u proces izrade Akcioniog plana za navedenu Strategiju, koji treba da omogući da mere i aktivnosti navedene u istoj ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

O antidiskriminacionim politikama prema LGBT osobama u Republici Srbiji, i projektima koje je Kancelarija podržala u prethodnom periodu, a tiču se ove ranjive grupe, govorio je Besart Muharemi, stažista Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Antidiskriminacione politike u oblasti kulture i informisanja i aktivnosti koje sprovodi istoimeno ministarstvo, kroz svoj deo prezentacije, prisutnima je približila, stažistkinja Ema Mulaosmanović. Za istu temu, iz ugla stažiste Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, bio je zadužen Seljami Mustafa.

Arbnora Ljimani i Vjolca Saljihu, stažistkinje Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, predstavile su antidiskriminacione politike koje se sprovode u ovim trima opštinama na Jugu Srbije, kroz aktivnosti i projekte navedene državne institucije.

ljudskaprava.gov.rs