Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
31Oct2013

Održan Radni sastanak “Službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina u praksi“

Učesnici radnog sastanka pod nazivom “Službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina u praksi“.izneli su niz konkretnih problema sa kojima se suočavaju u jedinicama lokalne samouprave u pogledu ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina. Iako postoji dobar pravni okvir, u ostvarivanju prava iz ove oblasti pripadnici nacionalnih manjina u lokalnim sredinama često nailaze na probleme od kojih su najznačajniji: sporost i nerazumevanje lokalne administracije, nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju odluka koje su već donesene, i nedostatak kapaciteta.

Sastanak su organizovale Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Ovo je četvrti po redu radni sastanak koji je održan u skladu sa zaključcima Konferencije „Unapređenje saradnje između državnih organa i nacionalnih saveta nacionalnih manjina” od 28. marta 2013. godine, a prisustvovali su mu predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, Saveta Evrope u Srbiji, kao i predstavnici relevantnih državnih organa iz ove oblasti, Ministarstva pravde i državne uprave i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Nakon pozdravnog obraćanja direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dr Suzane Paunović i Borčeta Veličkovskog, predsedavajućeg Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji, uvodna izlaganja podneli su: Katarina Kutlešić iz Ministarstva pravde i državne uprave, Janoš Oros iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Zorica Novaković iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Marčel Dragan, predstavnik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Do kraja novembra planira se održavanje završne konferencije na kojoj će biti razmatrani doneseni zaključci, preduzete aktivnosti i pokrenute inicijative, kao i  definisani zadaci u narednom periodu.

izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava