Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
26Mar2014

Saša Janković: Rad medija je od ključnog značaja za prava građana

Mediji u Srbiji su postali alat u rukama netransparentnih politika, poručio je danas zaštitnik građana Saša Janković na tribini povodom 20 godina NUNS. Janković je istakao da se sve više kroz takve medije gube prava građana na privatnost, i dodao da je problem što se u Srbiji informacije o nečijoj krivici ne dobijaju više iz sudskih presuda, već iz medija.

"Rad medija je od ključnog značaja za ostvarivanje prava građana i mediji treba da budu slobodni... Ustav kaže da građani imaju pravo na pravovremeno informisanje", rekao je Janković i dodao da je danas tabloidizacija medija doživela svoje šire prepoznavanje kao i da je u godišnjem izveštaju 2013. godine pisao o "tabloidiozaciji države".

"Oni koji upravljaju javnošću čine to preko medija, tako da mi kao građani ne dobijamo informacije o tome da li je neko kriv za određeno krivično delo iz sudske presude, već iz novinaskih naslova. Sud samo eventualno to treba da potvrdi. Mi informaciju o istragama više ne dobijamo iz policijskih izvora tužilaštva, već opet dobijamo iz medija", ukazao je Janković.

Još jedan od većih problema je, istakao je i to što se ne istražuje odakle medijima neke povrljive informacije, navodeći primer nedavno hapšenje narko-bosa Darka Šarića i njegov razgovora sa dva agenta Bezbednosno-informativne agencije. "Da li je to tačno šta im je rekao, ako jeste, onda kako se to našlo u medijima? Ako nije tačno, zašto se to ne demantuje? Takvih stvari ima milion. Ako se kojim slučajem neko drzne i postavi ova pitanja u medijima, biće označen za pomagača Šarića", rekao je Janković.

Govoreći o zaštiti podataka, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je problem što u Srbiji se ne zna kako da se kontroliše zloupotreba podataka o ličnosti, navodeći da je više puta apelovao kada do toga dođe.

(foto: Medija Centar, Beograd)

ombudsman.rs