Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
31Mar2014

Nema volje države za reformisanim službama bezbednosti

Beogradski Centar za evroatlantske studije (CEAS) predstavio je danas finalnu verziju Akcionog plana za javno zagovaranje usvajanja 14 tačaka Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti., koji je deo projekta „Promocija sveobuhvatne reforme sektora bezbednosti“ koji sprovodi CEAS.
U uvodnim rečima direktorka CEAS, Jelena Milić je naglasila činjenicu da su ombudsman Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić još u leto 2012. godine predstavili plan od 14 tačaka, odnosno mera, za prevazilaženje alarmantnog stanja u zaštiti prava građana Srbije kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti i ustavnih garancija tajnosti sredstava komunikacija.
U toku diskusije zaštitnik građana Saša Janković je skrenuo pažnju na činjenicu da su predloženih 14 mera elementarne stvari, koje pre svega uređuju sektor bezbednosti. On je ukazao da treba izbaciti lažnu dilemu ravnoteže između bezbednosti i ljudskih prava. „Nema bezbednosti građana u državi u kojoj se prava ne poštuju, i nema poštovanja ljudskih prava u uslovima nebezbednosti“, rekao je Janković. On je takođe istakao da nema bitnih razlika između prethodnih nekoliko vlada po pitanju odnosa prema sektoru bezbednosti. „Sve ove vlade imaju krajnje rezervisan stav prema unapređenju demokratskih aspekata u radu sektora bezbednosti i sve one iskazuju veliku težnju da održe nereformisane mehanizme rada u službama bezbednosti i u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, kazao je zaštitnik građana.
ombudsman.rs