Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
05Apr2014

Raste podrška građana Srbije pristupanju EU

Broj građana Srbije koji podržava pristupanje zemlje Evropskoj uniji raste, pokazuje tradicionalno polugodišnje istraživanje Delegacije EU, ali ukazuje da, uprkos poboljšanju, većina ispitanika i dalje ne zna da je EU najveći donator Srbije.

Čak 55 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, pokazuje istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1239 ispitanika dve nedelje nakon što je zemlja 21. januara otpočela pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Gotovo isto toliko građana (56 odsto) smatra da će članstvo doneti zemlji veće investicije, dok 54 odsto očekuje bolju zaštitu životne sredine, a 50 odsto vladavinu prava.

Međutim, istraživanje pokazuje da građani Srbije nisu dovoljno obavešteni o obimu sredstava koje EU daje Srbiji, te da su EU i njenih pet članica dominantni na listi 10 najvećih donatora.

Građani Srbije tradicionalno najvećim donatorom smatraju Rusiju, koja se na toj listi čak ni ne nalazi jer je Srbiji davala isključivo razvojne kredite, a ne donacije. Ipak, broj građana koji veruje da je Rusija najveći donator se značajno smanjuje i sada  iznosi 16 odsto, dok 13 odsto ispitanika misli da je najveći donator EU.

Evropska unija je od 2000. do 2013. godine donirala 2.6 milijardi evra, a među prvih deset najznačajnijih donatora nalazi se još pet zemalja članica: Nemačka, Italija, Grčka, Švedska i Holandija sa dodatnih skoro dve milijarde evra.

Dve trećine ispitanika – 67 odsto – smatra da je poljoprivreda prva na listi sektora koji bi trebalo da dobiju pomoć EU, dok gotovo polovina (46 odsto) očekuje da to bude zdravstvo ili za razvoj siromašnih regiona.

Da je referendum o pristupanju EU održan u februaru, čak 53 odsto građana glasalo bi za, što je najviši nivo od jula 2010. otkako se ova istraživanja rade dva puta godišnje, a broj onih koji ne bi glasali opao je za čitavih pet procenata, sa 13 na osam.

Prvi na listi razloga za podršku pristupanju je bolja šansa za zaposlenje, slede bolji standard, bolja budućnost i prosperitet, borba protiv korupcije, te obrazovanje u zemljama EU.

Oko 50 odsto građana veruje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina ili ranije, dok 21 odsto smatra da se to nikada neće dogoditi. Među optimistima po pitanju brzine evrointegracija su građani starosti do 54 godine, posebno mlađe generacije, te ljudi sa srednjim i višim obrazovanjem, studenti i oni koji smatraju da su dobro informisani o EU.

Najviše sumnje imaju stariji, sa osnovnih obrazovanjem, iz ruralnih olasti, protivnici evrointegracija i oni koji smatraju da su veoma loše informisani o Evropskoj uniji.

Za rezultate ove ankete kliknite ovde.

europa.rs