Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
08Apr2014

Ministarki zdravlja uručena nagrada "Zlatni točak"

Nacionalni savet romske nacionalne manjine uručio je danas po prvi put nagrade "Zlatni točak" za poseban doprinos inkluziji Roma. U kategoriji državne institucije nagrada je uručena ministarki zdravlja, prof. dr Slavici Đukić Dejanović. 
U cilju poboljšanja zdravstvene zaštite romske populacije i životnog okruženja u romskim naseljima, kao i unapređenje pristupa i korišćenja zdravstvene zaštite, Ministarstvo zdravlja je 2008. godine podržalo uvođenje institucije zdravstvenih medijatorki. 75 zdravstvenih medijatorki u 60 lokalnih samouprava danas vode evidenciju o zdravstvenom stanju žitelja romskih naselja, rade sa njima na podizanju svesti o neophodnosti vakcinacije dece, kao i značaju pravilne ishrane i higijenskih navika. Romske zdravstvene medijatorke obezbeđuju bolji uvid zdravstvenih ustanova u stanje romskih naselja, a žiteljima ukazuju na značaj pravovremenog javljanja lekaru. 
Srbija je na planu unapređenja zdravstvene zaštite romske populacije postigla značajne rezultate. Na to ukazuje podatak da smo 2008. godine u okviru "Dekade za inkluziju Roma", bili na pretposlednjem mestu, dok smo 2010. godinu završili na drugom mestu, odmah iza Španije. U Pragu 2011. godine naš program unapređenja zdravlja i zdravstvene zaštite Roma proglašen je najboljim.
zdravlje.gov.rs