Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
09Apr2014

Okrugli sto u Novom Sadu o Nacrtu akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije

U Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu, 9. aprila 2014. godine održan je okrugli sto u okviru programa javne rasprave o Nacrtu akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije u Republici Srbiji, za period od 2014-2018. godine.
Okrugli sto je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa partnerskom organizacijom, Centar za regionalizam iz Novog Sada.
Podršku izradi Akcionog plana pružili su Ambasada Velike Britanije, Savet Evrope i SIPU (švedski institut za javnu upravu).
Učešće na okruglom stolu uzeli su pokrajinski ombudsman AP Vojvodine Aniko Muškinja Hajnrih sa saradnicima, zaštitnik građana Grada Novog Sada Aleksandar Grujić, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Skupštine Grada Novog Sada, brojnih organizacija civilnog društva iz AP Vojvodine, medija i ostale zainteresovane strane.
Jedan od glavnih eksperata na izradi Nacrta akcionog plana, Vladan Jovanović, je upoznao prisutne sa metodologijom pripreme dokumenta, sadržajem i oblastima u kojima će se Akcioni plan sprovoditi.
Učesnici su naglasili značaj donošenja ovog dokumenta i pozitivno ocenili mere i aktivnosti sadržane u Nacrtu akcionog plana. Istaknuto je da je u cilju uspešne primene Akcionog plana neophodno donošenje lokalnih akcionih planova, kao i značaj stalne edukacije i stručnog usavršavanja službenika u jedinicama lokalne samouprave u oblasti primene antidiskriminacionog zakonodavstva i standarda. Aniko Muškinja Hajnrih pohvalila je  činjenicu da je Nacrtom akcionog plana predviđen veliki broj aktivnosti u kojima će učestvovati institucija Pokrajinskog ombudsmana.
Vladan Jovanović se u završnim napomenama zahvalio učesnicima u diskusiji i pohvalio činjenicu da svi prisutni vide i shvataju značaj svoje uloge u sprovođenju Akcionog plana.
ljudskaprava.gov.rs