Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
17Apr2014

U Loznici održana radionica o „grafitima mržnje“

U okviru projekta "Sprovođenje antidiskriminacionih politika" koji finansira Evropska unija, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, organizovala je  radionicu o „grafitima mržnje“ u Loznici 16. aprila 2014.
Radeći na suzbijanju različitih vidova diskriminacije i promociji načela jednakosti i nediskriminatornog tretmana projektni tim Kancelarije i Poverenika organizuje tematske radionice u 11 izabranih gradova i opština kako bi skrenuli pažnju nadležnim lokalnim organima na veze između zločina mržnje, govora mržnje i „grafita mržnje“ kao posebnog vida govora mržnje.
Otvarajući događaj predstavnici gradske uprave grada Loznice su naglasili nužnost „nulte tolerancije“ prema „grafitima mržnje“ kao formi govora mržnje.
Radionici koja je organizovana u prostorijama srednje škole „Sveti Sava“ u Loznici prisustvovalo je 35 učesnika, i to predstavnika organa lokalne vlasti, nevladinih organizacija i policijskih službenika koji su prethodno prošli obuku o prepoznavanju i suzbijanju govora mržnje i zločina iz mržnje.
Rasprava o „grafitima mržnje“ je nastavak prethodnih obuka koje su organizovane za predstavnike lokalnih samouprava koji rade na pripremi i izradi propisa koje donosi lokalna zajednica. Oni tokom svog rada treba da obezbede usklađenost propisa sa antidiskriminatornim standardima usvojenim u Republici Srbiji. Obuke su takođe organizovane i za policijske službenike kako bi oni u svom radu prepoznali i predupredili govor mržnje u formi „grafita mržnje“.
Projekat „Sprovođenje antidiskriminacionih politika“ je dvogodišnji projekat koji je ušao u drugu godinu trajanja a finansira ga Evropska unija u okviru IPA 2011 ciklusne pomoći.
ljudskaprava.gov.rs