Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
23Apr2014

Državni sekretar MUP Vladimir Božović na panel diskusiji „Azil u Srbiji – problemi i perspektive"

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović, zajedno sa Maklom Devenportom, šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Eduardom Arboledom, šefom Predstavništva UNHCR u Srbiji, Vladimirom Cucićem, komesarom za izbeglice i prognana lica Republike Srbije i Milošem Jankovićem, zamenikom zaštitnika građana, učestvovao je danas na panel-diskusiji „Azil u Srbiji – problemi i perspektive“.
Državni sekretar Božović podsetio je da je Srbija potpisnica svih međunarodnih pravnih dokumenata iz ove oblasti i da je Zakon o azilantima donet još 2007. godine u novembru, ali da do danas nisu uspostavljeni mehanizmi i institucije za primenu tog zakona. Božović je uputio oštre kritike na račun odgovornih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, optužujući ih za bahatost i nerad. On je, takođe, izneo podatak da je broj tražilaca azila od 2008. godine do danas porastao sa 77 na 5065 osoba..
Majkl Devenport je kao veliki problem Srbije istakao njen geografski položaj, zbog koga se često nalazi na meti neregularnih migracija i građana koji pokušavaju da zloupotrebe pravo na azil. Devenport je naveo podatak da je od preko 5000 zahteva, samo 132 ušlo u dalju proceduru.
Svi učesnici su se složili da je neophodno usvajanje novog Zakona o azilu, realizacija procedure evidentiranja tražilaca azila, osnivanje novih centara za azil, organizovanje smeštaja azilanata do tada i bolja koordinacija državnih službi u realizaciji dogovorenog.
Državni sekretar mr Vladimir Božović je kao prioritet u rešavanju ovog problema naveo poštovanje dogovorenih preporuka, evidentiranje svih tražilaca azila i do kraja juna donošenje novog zakona.
mup.gov.rs