Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
17Apr2014

Upozorenje povodom tekstova o novim narodnim poslanicama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić konstatuje i upozorava da su tekstovi o novim narodnim poslanicama u Skupštini Srbije, koji su danas objavljeni u pojedinim štampanim medijima i koji se šire putem društvenih mreža, neprimereni, uvredljivi i omalovažavajući, jer apostrofiraju fizički izgled, a ne stručne kompetencije, sposobnosti i rezultate njihovog rada. Zbog ovakvog pristupa, nameće se zaključak da poslanice nemaju ni stručnih ni profesionalnih kvaliteta, već da su se u skupštini Srbije našle zahvaljujući isključivo svom izgledu.
Ovakvo izveštavanje u suprotnosti je sa antidiskriminacionim propisima jer podržava predrasude, običaje i društvene obrasce ponašanja koji su zasnovani na stereotipnim ulogama polova. Poverenica poziva medije da poštuju aktidiskriminacione propise, da svojim tekstovima i prilozima razvijaju svest o rodnoj ravnopravnosti i utiču na prevazilaženje rodnih stereotipa, predrasuda i diskriminacije.
Poverenica svim poslanicama čestita na izboru i uverena je da će one svojim delovanjem revitalizovati demokratiju, biti istinske zagovornice ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i inkluzivnog i tolerantnog društva koje svima pruža jednaka prava i jednake mogućnosti.
ravnopravnost.gov.rs