Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
13Nov2013

Konferencija o stanovanju Roma u Srbiji

Na osnovu učešća u Dekadi Roma, kao i prema Strategiji za unapređenje položaja Roma, Republika Srbija obavezala se da će unaprediti situaciju u oblasti stanovanja romske populacije. Ovo pitanje ima poseban značaj i u kontekstu evropskih integracija i strateškog ulaganja u održiv društveni razvoj. Ipak, dve trećine ove populacije u Srbiji i dalje živi u prenaseljenim, neformalnim i podstandardnim naseljima. Od oko 600 romskih naselja u Srbiji preko 70% su nelegalna, a preko 50% su nehigijenska naselja bez osnovne infrastrukture.

O ovome se diskutovalo na konferenciji 'Unapređenje stanovanja Roma u Srbiji', koju su 13. novembra 2013. godine, u Beogradu, organizovali Housing Centar i Liga za dekadu Roma, uz podršku Foundation Open Society Institute iz Budimpešte.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici institucija, međunarodnih i domaćih nevladinih i donatorskih organizacija. Među glavnim temama konferencije bile su perspektive inicijativa vezanih za unapređenje stanovanja Roma u budžetu Srbije i EU fondovima, pristupačnost programa socijalnog stanovanja romskoj populaciji u Srbij i mogućnosti za unapređenje stanovanja Roma koje pruža nova legislativa vezana za legalizaciju.