Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
29Apr2014

Dodeljeni sertifikati stažistima

Dodeljeni sertifikati stažistima Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije je danas svečano obeležila završetak ovogodišnjeg  „Programa stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“ dodelivši sertifikate učesnicima Programa.  
Danas dodeljujemo sertifikate četvrtoj generaciji stažista. Posebno smo zadovoljni zbog zainteresovanosti velikog broja kvalitetnih kandidata za učešće u ovom Programu, kao i zbog činjenice da je 11 najboljih tu šansu i dobilo, rekla je Paunović u uvodnom obraćanju.
Dodeljeni sertifikati stažistima Veliku zahvalnost za uspešno realizovan Program stažiranja dugujemo donatorima, državnim institucijama i službama Vlade  koje su omogućile da stažisti steknu znanja o načinu funkcionisanja državne uprave i mentorima koji su u svakom momentu bili podrška stažistima, istakla je Paunović.
Cilj nam je da učinimo da šestomesečno stažiranje bude samo početak integracije mladih, pripadnika nacionalnih manjina u sistem državne uprave i iz tog razloga Kancelarija za ljudska i manjinska prava će nastojati da obezbedi održivo rešenje za jednog od stažista ovogodišnjeg Programa, izjavila je Paunović.
Kada želim da objasnim na koji način kroz jednostavan projekat podržavamo inicijative bitne za unapređenje društva, kao najbolji primer ističem Program stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji, istakao je prvi sekretar za politička pitanja Ambasade Velike Britanije u Srbiji Džejms Mur.
Značaj ovog programa ostvaruje se na tri nivoa – kroz podršku stažistima na putu profesionalnog razvoja, kao onog najličnijeg, na  nivou Vlade Republike Srbije on daje mogućnost za uspostavljanje kvalitetnog modela za praktičnu obuku mladih ljudi i na najširem, društvenom nivou ovaj program nastoji da Srbiju i srpsko društvo učini inkluzivnijim, sa većom zastupljenošću etničkih manjina, istakao je Mur.
Nj.E. Loran Stokvis, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što je Kraljevina Holandija imala mogućnost da doprinese realizaciji Programa stažiranja i veruje da će institucije u Srbiji prepoznati njegov značaj i isti učiniti održivim.
Dodeljeni sertifikati stažistima Uspešan završetak Programa stažiranja je od velike važnosti za sve nas jer se njegovi  rezultati ogledaju kroz konstantno uvećanje broj pripadnika manjina u radu državnih institucija u Srbiji, istakla je Pola Tide, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji. Tide je podsetila da je Program stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji Evropska komisija u svom Izveštaju o napretku Srbije za 2013-u godinu veoma dobro ocenila.
Savetnik za razvojnu politiku u Ambasadi Švedske u Srbiji Torni Svenungson izrazio je zadovoljstvo kvalitetom saradnje sa svim učesnicima na Programu stažiranja. Posebno se zahvaljujem Kancelariji za ljudska i manjinska prava koja predstavlja pokretačku snagu ovog programa, kao i institucijama koje su otvorile vrata stažistima, pripadnicima manjina u Srbiji, izjavio je Svenungson.
Nakon dodele sertifikata, svoje viđenje Programa stažiranja, stečena iskustva, kao i aktivnosti u okviru Programa, stažisti su predstavili prisutnim donatorima, mentorima i ostalim prisutnim.
Program stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji četvrti put se uspešno sprovodi uz podršku ambasada Velike Britanije i Holandije u Beogradu, kao i Švedske organizacije za međunarodni razvoj (SIDA) i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
ljudskaprava.gov.rs