Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
29Apr2014

Regionalna konferencija "Komuniciranje s decom"

„Komuniciranje sa decom" je tema trodnevne regionalne konferencije koja je danas započela u Budvi u organizaciji kancelarije UNICEF-a u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Na konferenciji će biti predstavljen istoimeni priručnik koji je UNICEF pripremio kako bi pomogao medijskim stručnjacima u stvaranju kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja za decu i u saradnji s decom. Konferencija je okupila stotinjak učesnika iz ove četiri zemlje – televizijske profesionalce, predstavnike regulatornih tela, udruženja novinara, nezavisnih producentskih kuća, fakulteta novinarstva i medija. Konferenciju su otvorili ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović i ambasador UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.
Televizija može uveliko obogatiti dečije živote i pomoći deci u boljem razumevanju sveta koji ih okružuje. Stoga je važno da sadržaji koji se nude deci na televiziji budu prilagođeni njihovom uzrastu i njihovim razvojnim potrebama. U cilju podsticanja pozitivnih i inkluzivnih sadržaja za decu na televiziji, UNICEF je okupio neke od vodećih svetskih stručnjaka koji će zajedno s producentima, urednicima, novinarima, predstavnicima regulatornih agencija i akademskom zajednicom koja se bavi ovom temom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije razgovarati o tome kako da se poveća pozitivan utiecaj televizije na decu. Uz uverenje kako su mediji jedan od najmoćnijih izvora u poboljšanju života dece i njihovih obitelji, organizatori veruju kako će ova konferencija i istoimeni priručnik nadahnuti učesnike da u daljem radu iskoriste potencijal svojih medijskih kuća za podršku razvoja dece.
Konferencija naročitu pažnju posvećuje komunikaciji i predstavljanju odnosa medija prema ranjivoj i marginalizvanoj deci, posebno deci sa smetnjama u razvoju. Priručnik „Komuniciranje sa decom" predstavlja zbirku znanja koja su autorke – Barbara Kolucki i Dafna Lemiš - sakupljale tokom godina proučavanja dece i medija. Njihova iskustva i prikupljena saznanja pokazuju kako su deca aktivni korisnici medija, te kako njihovo shvatanje medija i onoga što od njih dobijaju nije jednako onome što je potrebno i što dobijaju odrasli. Zbog toga je izuzetno važno uključiti decu u stvaranje medijskih sadržaja. Sadržaj publikacije na konferenciji predstavlja Barbara Kolucki, koja se kao nastavnica i pedagog bavi medijima za decu, sveobuhvatnim razvojem i zaštitom deteta, podizanjem svesti o smetnjama u razvoju i invaliditetu i smanjivanjem predrasuda. Gospođa Kolucki ima više od dvadeset i pet godina iskustva u više od dvadeset zemalja u razvoju. O medijskoj pismenosti i etici na konferenciji će govoriti dr.sc. Ilana Eleá, naučna koordinatorka pri International Clearinghouse on Children, Youth and Media koji je osnovan pri Univerzitetu u Geteboru.
Priručnik “Komunikacija sa decom” možete preuzeti ovde.
unicef.rs