Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
30Apr2014

NVO rade na uspostavljanju tolerancije između azilanata i lokalnog stanovništva 

Udruženje Atina i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila pokrenuli su projekat usmeren ka uspostavljanju dijaloga o tolerancije između lokalnog stanovništva Srbije i azilanata, iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije.., rečeno je 25. aprila u Beogradu. Projekat “Otvaranje dijaloga u lokalnim zajednicama između migranata i građana o međusobnoj toleranciji i nenasilju” pokerenut je jer su oni koji traže azil ili prolaze kroz Srbiju izloženi različitim vidovima nasilja, uklučujući i trgovinu ljudima, istaknuto je na predstavljanju projekta.
Razlitičiti incidenti, od paljenja baraka u Obrenovcu do protesta građana koji blokiraju saobraćanice zbog azilanata, takodje su razlog za pokretanje projekta, istaknuto je na konferenci za novinare.
Predstavnik Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković je ukazao da broj onih koji traže azil u Srbiji raste iz godine u godinu navodeći da je 2008. njih 44 tražilo azil, a prošle godine 2994 osoba – najviše iz Sirije , Eritreje, Somalije, Avganistana…
Prema njegovim rečima, u 2009. godini azil je zatražilo 248 osoba, u 2010. njih 434, u 2011. godini njih 822 a u pretprošloj godini 1.557 osoba.
Mišković je naglasio i da je u ovoj godini izražen trend povećanja onih koji traže azil procenivši da će, zbog raznih sukoba u svetu on biti nastavljen i u budućnosti.
Po podacima Atine, u 2013. jedna državljanka Sirije je identifkovana kao žrtva trgovine ljudima, dok je za tri osobe – jednu iz Somalije i dve iz Avganistana postojala osnovana sumnja na trgovinu ljudima.
Izrazito siromaštvo azilanata kao i niz drugih problema s kojima se suočavaju ukazuju na neophodnost razvijanja mehanizama koji bi na vreme detektovali probleme i na efikasan način radili na njihovom rešavanju, ukazano je na skupu.
Blic