Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
03May2014

Saopštenje Zaštitnika građana povodom Svetskog dana slobode medija

Svetski dan slobode medija, 3. maj, srpska javnost dočekuje u nadi da će ove godine konačno biti završen i usvojen set medijskih zakona koji treba da stvori uslove za istinsku reformu srpske medijske scene, kako bi se ona oslobodila netransparentnih uticaja i tabloidizacije.
Čestitajući svim medijskim poslenicima, zaštitnik građana Saša Janković posebno ističe njihovo pravo da rade slobodno, ali i obavezu da istinito, potpuno i pravovremeno informišu građane. Zaštitnik građana je u svom redovnom godišnjem izveštaju istakao da je tabloidizacija medija u prethodnom periodu prerasla u tabloidizaciju države koja krši ustavno pravo na brzo, objektivno i tačno informisanje građana i dezavuiše rad institucija.
Zahuktala tabloidizacija medijskog prostora Srbije krši ljudska prava, urušava vladavinu prava, devalvira borbu protiv korupcije i lišava institucije poverenja, a za to nisu krivi tabloidi već pojedinci unutar institucija koji svoje netrasparentne ciljeve ostvaruju plasiranjem poverljivih podataka, poluinformacija, dezinformacija i laži preko odabranih medija, navedeno je tom izveštaju. Bez prekidanja takvog trenda nije moguće stvaranje uslova za punu afirmaciju osnovnih demokratskih principa, ljudskih i građanskih prava. Glavna odgovornost za obavljanje tog posla je na organima javne vlasti, kao i na medijima i novinarima.
Zaštitnik građana Saša Janković će, u okviru svoje nadležnosti, nastaviti da pruža punu podršku novinarima, medijima i organizacijama i pojedincima koji se zalažu za istinsku slobodu medija.
ombudsman.rs