Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
14May2014

Uhapšeno 10 osoba zbog krijumčarenja ljudi

Policija je danas saopštila da je uhapsila 10 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od januara 2014. do sredine maja 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Novom Sadu da su osumnjičeni od januara ove godine prokrijumčarili više od 100 ilegalnih migranata.
Stefanović je na konferenciji za novinare istakao da je ova akcija planirana veoma dugo i da je obavljena u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom iz Mađarske i sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije."Krijumčarenje migranata organizovana grupa je radila na taj način što je u određenim kampovima u Grčkoj stupala u kontakt sa određenim ljudima, a onda ilegalne migrante prebacivala na teritoriju Srbije, pa u Mađarsku odakle su određenim kanalima transprotovani u države EU", rekao je Stefanović.
On je dodao da su ilegalni migranti uglavnom bili iz Palestine, Sirije i Avganistana.Ovom kriminalnom grupom rukovodio je T.V. , rekao je Stefanović, dodajući da je najveći broj članova te grupe iz Novog Sada i Subotice.Prema njegovim rečima, ova kriminalna grupa po jednom migrantu naplaćivala je od 1.000 pa i više evra, dok su drugi u tom lancu naplaćivali od 50 do 100 evra po osobi, a migranti su tranportovani najčešće na teritorije Italije i Austrije.
Po Stefanovićevim rečima, ova akcija je dobra prilika da policija na delu pokaže da dobro sarađuje sa policijama u regionu. Pored toga, kako je rekao Stefanović akcija je dobra i za suzbijanje krijumčarenja ljudi koji umanjiju ugled srpske policije i Srbije u EU.
Kako je MUP ranije saopštio, policijski službenici MUP-a Srbije, Uprave kriminalističke policije po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, u saradnji sa Upravom granične policije, policijskim službenicima područniih policijskih uprava u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kikindi i Somboru, u paralelnoj policijskoj istrazi vođenoj sa Nacionalnim istražnim biroom Mađarske, nakon višemesečne razmene operativnih podataka i dokaza, uhapsili su deset osoba.
Uhapšeni su V.T. (1987), S.M (1988), S.N. (1986), M.S. (1992), T.M. (1992) T.S. (1990) i G.A. (1976) svi iz Subotice, kao i B.G. (1982) iz Kanjiže, K.V. (1961) iz Bogojeva (Odžaci) B.D. (1976), državljanin Republike Hrvatske, iz Osijeka.
Kako je utvrđeno, osumnjičeni V.T. je na teritoriji Subotice organizovao kriminalnu grupu, u cilju vršenja krivičnog dela nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, tom prilikom su sa područja Srbije, na područje Mađarske i drugih zemalja EU krijumčareni ilegalni migranti, državljani Pakistana, Sirije i Avganistana. Prilikom vršenja kriminalnih aktivnosti V.T. je ostvarivao nelegalnu finansijsku korist koja se kretala od 200 do 1.000 evra po ilegalnom migrantu u zavisnosti od njegove destinacije, dok su ostali pripadnici organizovane kriminalne grupe uzimali od 50 do 200 evra po jednom migrantu ili po jednoj turi.
Na ovakav način osumnjičeni su u okviru plana delovanja organizovane kriminalne grupe, sa umišljajem i zajednički, u nameri da sebi pribave finansijsku korist u vidu novčane nadokande, omogućili za preko 90 migranata da nedozvoljeno pređu granicu Srbije u Mađarsku, nedozvoljen boravak u Srbiji i nedozvoljen tranzit kroz Srbiju.
U saradnji sa policijskim službenicima Mađarske, do sada je tri puta presečen lanac krijumčarenja ljudi, koji je vodio kroz Mađarsku i tom prilikom je sprečeno da 49 iregularnih migranata budu prebačeni u neku od zemalja zapadne Evrope, a najčešće u Austriju i Italiju, navedeno je u saopštenju.
(Tanjug. Dnevnik.rs)