Projekat: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti u Srbiji: studija slučaja LGBT
15May2014

Radni sastanak o položaju transrodnih i transpolnih osoba

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i Zaštitnik građana Saša Janković održali su radni sastanak sa predstavnicima javne vlasti na kojem su predstavljeni nalazi i preporuke zajedničke radne grupe koja je analizirala propise od značaja za pravni položaj transrodnih osoba.
Osnovni cilj bio je da se problemi transrodnih i transpolnih osoba učine vidljiviji, kao i da se doprinese njihovom rešavanju. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana.
Zajednički je ocenjeno da ovaj skup predstavlja prvi ali veoma važan korak ka uspostavljanu i održavanju kvalitetne saradnje svih nadležnih organa na unapređivanju i zaštiti prava ove ranjive društvene grupe.
ravnopravnost.gov.rs