Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
26May2014

Evropski izbori: dva predstavnika Roma u Evropskom parlamentu

Romi će zauzeti ukupno dva mesta u novoizabranom Evropskom parlamentu (EP). Soraja Post (Soraya Post), romska aktivistkinja i borac za ljudska prava iz Švedske je na izborima u nedelju 26. maja predvodila listu kandidata Feminističke inicijative do pobede.
Postova će takođe nastaviti da i dalje deluje sa svojih pozicija potpredsednice Foruma evropskih Roma i Putnika. Drugi poslanik romske nacionalnosti u Evropskom parlamentu biće Damjan Dragici (Damian Drăghici) iz Rumunije .
Uspeh Soraje Post je značajan i s obzirom na teme koje bi ona mogla da podupre na zasedanjima EP-a, kada će biti moguće i da pridobije više pažnje za svoje predloge. Prema njenim izjavama u kampanji za EP, prisustvo feminističkog predstavnika u EP bi mogao povećati napore za sprovođenjem određenih tema koje su aktuelne, kao što je jednakost između polova, odnosno borba protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije na osnovu starosti, etniciteta, seksualne orijentacije, itd.
Uspon anti-romskih tendencija u brojnim evropskim državama trebalo bi da u EP postane predmet brojnijih rasprava. "Ako budem izabrana za EP, prva stvar koju ću pokušati da proguram biće uspostavljanje evropskog komesara za ravnopravnost i borbu protiv rasizma", poručila je Postova tokom tokom svoje kampanje.
Damjan Dragici je trenutno senator u rumunskom parlamentu i savetnik rumunskog premijera za pitanja Roma, a u u trku za Evropski parlament ušao je kao predstavnik Socijaldemokrata.
Trenutno je samo 15 od ukupno 766 poslanika EP koji dolaze iz ili predstavljaju etničke ili verske manjine, što ne odgovara realnosti ovakve Evropske unije, u kojoj više od 10% stanovništva pripada nekoj manjini. Od neposrednih izbora za Evropski parlament 1979. do danas, samo je troje pripadnika Roma koji su ikada uspeli da osvoje mandate.
Prvi predstavnik Roma u EP, u periodu 1986 - 1999 bio je Huan de Dios Ramirez (Juan de Dios Ramírez) iz Španije, na izborima 2005. mandat je dobila Livija Jaroka (Lívia Járóka), a na izborima za EP 2006. dobila ga je i Viktorija Mohač (Viktória Mohácsi), obe poreklom iz Mađarske. Ipak, sve je više romskih kandidata koji se širom Evrope okreću kandidatskim listama raznih drugih (političkih) stranaka, a ne više samo manjinskih, kao što je to bio slučaj do sada.
izvor: Public policy Serbia weekly - nedeljni njuzleter Centra za javne politike posvećen vestima o manjinama i javnim politikama u regionu, koji možete pronaci ovde