Projekat: Ranjive grupe i reforma sektora bezbednosti u Srbiji: studija slučaja LGBT
26May2014

Južna Afrika dobila prvu ministarku lezbejku

Južnoafrički predsednik, Džejkob Zuma, postavio je za novu ministarku javne preduzetnosti Lin Braun, koja je ušla u istoriju kao prva lezbejka političarka na ovako visokoj poziciji
Za manje od nedelju dana, Južna Afrika obogatila je svoju političku scenu nakon što je parlament odabrao prvog crnog deklariranog gej člana, Zakhelea Mbhelea, a vlada na ministarsko mesto postavila prvu lezbejku, nekadašnju premijerku Zapadnog Capea.
„Ovo je, čini mi se, logičan potez jer se društveni uticaj gej političara na visokim pozicijama ne sme zanemariti, naročito u zemlji poput naše, u kojoj je stepen homofobije, uključujući i nasilje prema crnim lezbejkama, i dalje vrlo visok“, kazao je za Gardian politički analitičar Eusebius McKaiser.
„Ona nije LGBT aktivistkinja, tako da to nije bio razlog njenog imenovanja za ministarku. Odlično je to što smo dobili prvu lezbejku ministarku u vladi jednog od najkonzervativnijih predsednika, još od 1994.“, smatra Stiven Fridman, direktor Centra za demokratske studije.
Početkom juna, Južna Afrika najavila je zakonske izmene u pravu na doniranje krvi, koje će konačno biti omogućeno i gej muškarcima.
Lin Braun o važnosti zastupljenosti žena u političkom prostoru
labris.org.rs