Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
09Jun2014

Centar predstavlja rezultate projekta Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti 

Rezultati Centrovog projekta Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti u Repubici Srbiji biće predstavljeni u ponedeljak 9. juna u Kragujevcu, (Hotel Kragujevac u 12h), u sredu  11. juna u Beogradu, (Medija  centar u 13h) i u petak 13. Juna u Nišu,( Medija centar u 13h).

Kako pripadnice i pripadnici romske manjine opažaju vlastitu bezbednost i da li vide promene u delovanju sektora bezbednosti - to je predmet ovog istraživanja Centra za istraživanje javnih politika. Istraživanje je inspirisano brojnim izveštajima u kojima se konstatuje da su Romkinje i Romi u Republici Srbiji u samom vrhu liste najugroženijih i diskriminaciji najizloženijih društvenih grupa, kao i ranijim istraživanjem Centra o LGBT populaciji i sektoru bezbednosti u Srbiji. U sklopu ovog projekta, istraživački tim Centra bavili su se i pitanjem kako romska manjina opaža rad policije i vojske kao glavnih tradicionalnih aktera sektora bezbednosti, i analizirali politike koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane usvojili u radu sa pripadnicima romske manjine.

Projekat Centra na tragu je brojnih programa i mera usmerenih ka poboljšanju i unapređenju položaja romske manjine u Srbiji, i specifično fokusiran na jednu od nedovoljno istraženih tema – bezbednosnog aspekta života romske manjine u Srbiji. Centar želi da ovim projektom proširi postojeći korpus istraživanja o položaju Romkinja i Roma u Srbiji, i doprinese evaluaciji druge generacije reformi sektora bezbednosti.

Ovde možete preuzeti najavu prezentacije istraživanja u Kragujevcu