Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
09Jun2014

Razbijaju predrasude: Na fakultetima u Novom Sadu studira 100 Roma

Na Medicinskom fakultetu studira 30 Roma, a većina su članovi Udruženja romskih studenata. Četvrti predsednik URS, Nenad Vladisavljev, kaže da je uobičajeno da Romi studiraju i više ih u okolini ne tretiraju samo kao muzičare i sakupljače sekundarnih sirovina. 
- Institucije nas manje diskriminišu, ali nisam siguran da li je i tako kada je u pitanju odnos ostalih građana prema nama - rekao je Vladisavljev. 
Osim što su aktivni u udruženju i na fakultetu, mladi Romi koji studiraju medicinu, krajem jula će, u saradnji sa JKP „Ćistoća“, odnositi smeće iz naselja Bangladeš. 
Trenutno pripremaju mlade za upis na Medicinski fakultet, a u pet osnovnih škola rade pripremnu i dopunsku nastavu dece od 5. do 8. razreda, kako bi sprečili osipanje dece iz škola. 
Romski jezik još nije u službenoj upotrebi u Pokrajini, a o Katedri za romski se priča decenijama.
- Do kraja godine trebalo bi da odbranim doktorat na temu Simboli u usmenoj romskoj književnosti. Posle toga imamo obećanja da će biti osnovana Katedra za romski jezik na Filozofskom fakultetu, ali više mislim da je to politička nego tehnička stvar - izjavila je Marija Aleksandrović, jedna od osnivača URS.
Ardita Ramadani, studentkinja Medicinskog fakulteta i članica URS, pre dve godine bila je prva na listi za upis na ovaj fakultet.
- Upisala sam Specijalnu rehabilitaciju. Trenutno završavam drugu godinu - kaže Ramadani.
Ne žele nacionaliste
- Sarađujemo sa sindikatima, bavimo se radničkim i ekonomskim pravima, jer je to najbolji put za našu integraciju. Sarađujemo i sa levičarskim grupama, kao što je Gerusija, ali od naših članova zahtevamo ideološki minimum. Ne želimo da jednog dana studenti postanu romski nacionalisti, ili ekstremisti - zaključio je Vladisavljev.
(foto: Blic)
Blic