Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
11Jun2014

Centar predstavio studiju "Romi i Romkinje i reforma sektora bezbednosti u Srbiji" u Medija centru u Beogradu

Romi u Srbiji su i dalje u nepovoljnom socijalno-ekonomskom položaju, a među najvećim problemima su nezaposlenost i dolazak do ličnih dokumenata, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika koji je danas predstavljeno u Medija centru u Beogradu. Izveštaj je predstavljen 9. juna u Kragujevcu, a do kraja nedelje biće predstavljen i u Nišu (petak 13. jun, Medija centar u 13h). 

Sve nacionalne agencije, Tanjug, Beta i Fonet prenele su ključne rezultate studije " Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti u Srbiji", a izveštaj Bete je preneo i portal B 92.  Izveštaj je objavio i Euractiv.rs i Blic, RTS, Novi magazin, Politika u štampanom izdanju,  DanasEnergyobserver i drugi mediji. List Politika je u Nedeljnom magazinu objavio opširan tekst o istraživanju.  

Tanjug kao glavni zaključak studije prenosi nalaz Centra da još postoji diskriminacija prema romskoj populaciji i to kako institucionalna tako i ona koja dolazi od pripadnika većinskog naroda, i da se ta diskriminacija ogleda u rasističkom govoru službenih lica i nereagovanju zaposlenih u školama kada su ugrožena romska deca. Takođe se podvlači da su Romi najneprivilegovanija društvena grupa danas, da svega 29 odsto romskog radno sposobnog stanovništva učestvuje na tržištu rada i da tek 12 odsto Roma ima srednju školu, a 19 odsto njih je nepismeno. Više od 60 odsto Roma je bez prihoda, dok se više od 40 odsto prostora u kojima žive smatra smeštajem u slučaju nužde.

Sve agencije prenele su reči Jelene Radoman, vodećeg istraživača na ovom projektu, koja je rekla da uzrok svog lošeg socijalno ekonomskog položaja Romi vide kao diskriminaciju od strane većinskog naroda kao i da su dodatnoj diskriminaciji izloženi oni Romi koji su raseljeni sa Kosova i Metohije.


"Istraživane sredine u koje se doselio značajan broj raseljenih Roma sa KiM pokazale su različite stepene tolerancije prema raseljenima i domicilnim pripadnicima ove populacije, za koje je karakterističan visok stepen integrisanosti u društvo - rekla je ona. Radoman poručuje i da se raseljeni Romi sa KiM suočavaju sa egzistencijalnim pretnjama po vlastitu bezbednost poput neposedovanja ličnih dokumanata i osnovnih sredstava za život i neuslovnog smeštaja.

?

Ispitanici su odgovarali i na pitanja kako vide policiju i vojsku i prema rezultatima, pripadnici romske populacije nemaju poverenja u MUP, ali zato imaju u vojsku. Kako je rekla Radoman, ispitanici su izjavili da smatraju da ih policija ne vidi kao građane, kao i da pripadnici MUP koriste prilikom intervencija neprimerenu silu. Kako bi se položaj Roma poboljšao, istakla je Radoman, neophodno je njihovo zapošljavanje u većoj meri u vojsci i policiji.

Istraživanje je sporovedeno u Vranju, Bujanovcu, Nišu, Kragujevcu, Subotici i beogradskoj opštini Zemun.

Izvor: Tanjug

Video snimak konferencije možete pogledati ovde 

Lista medija koji su preneli izveštaj sa konferencije za štampu u Beogradu: Prelistavanje , Vest dana, 24 sata, Vazdan, Novinska informativna agencija Roma