Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
12Jun2014

Direktorka kancelarije za saradnju s civilnim društvom na konferenciji o braniteljima ljudskih prava

Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom  učestvovala je u radu dvodnevne konferencije pod nazivom “OEBS i branitelji ljudskih prava:  Dokument iz Budimpešte 20 godina posle“, koja je održana u Bernu 10. i 11. juna ove godine.
Pored Ćirkovićeve, na skupu su učestvovali i Ivan Mrkić, spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije i ambasador Dejan Šahović, rukovodilac Radne grupe Ministarstva spoljnih poslova za predsedavanje OEBS-om. Pored teme, važne za sve članice OEBS-a, učestvovanje predstavnika Republike Srbije na konferenciji bilo je značajno i u svetlu činjenice da Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om u 2015. godini.
Konferencija je bila posvećena temi trenutnog stanja u oblasti zaštite branitelja ljudskih prava i ulozi organizacija civilnog društva u  unapređenju ove oblasti. Skup je bio organizovan kao prostor za razgovor i razmenu mišljenja o budućim aktivnostima zemalja-članica, u cilju jačanja njihove podrške braniteljima ljudskih prava i unapređenju njihovog položaja.
Tokom rada predstavljen je i Vodič  o zaštiti branitelja ljudskih prava, koji je izrađen od strane OEBS-a, odnosno ODIHR-a (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava). Vodič je izrađen na inicijativu višegodišnjeg zalaganja organizacija civilnog društva koje su prepoznale potrebu kreiranja jedne vrste smernica za zemlje-članice u cilju obezbeđenja većeg stepena zaštite branitelja ljudskih prava. Godinama nakon konferencije u Budimpešti 1994. godine i dokumenta „Ka istinskom partnerstvu u novoj eri“, kojim su se zemlje članice ove međunarodne organizacije saglasile da su ljudska prava i osnovne slobode, demokratija i vladavina prava osnovni preduslovi regionalne bezbednosti i saradnje, te u tom svetlu izrazile i potrebu zaštite branitelja ljudskih prava, brojne organizacije civilnog društva su dosledno i stalno izražavale svoju zabrinutost  oko stanja u ovoj oblasti.
Predstavljeni Vodič sastavljen je na osnovu ključnih međunarodnih instrumenata (pre svega  UN Deklaracija o braniteljima ljudskih prava), koji se odnose na zaštitu branilaca ljudskih prava. Dokument  ne postavlja nove standarde već je usmeren na zaštitu ljudskih prava branitelja koji su u opasnosti, a koja nastaje kao rezultat njihovog rada u oblasti ljudskih prava.
Konferencija je bila organizovana u tri panela koji su  bili usmereni na sledeća pitanja:
- Kontekst i ključni elementi Vodiča o zaštiti branitelja ljudskih prava
- Dobre prakse i izazovi saradnje između državnih institucija i branitelja ljudskih prava
- Neophodni elementi nacionalnog i međunarodnog okvira  u cilju efikasne zaštite i podrške branitelja ljudskih prava.
civilnodrustvo.gov.rs