Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
15Nov2013

Označen početak realizacije programa stažiranja 

U ponedeljak, 4. novembra 2013. godine u Beogradu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, organizovala je uvodnu radionicu, čime je označen početak  „Programa stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“.
Svečanom otvaranju prisustvovali su David Mekfarlen zamenik ambasadora Velike Britanije, Loran Stokvis ambasador Holandije, Torgni Svenungson savetnik za razvojnu politiku iz Švedske ambasade, predsednici romskog i albanskog nacionalnog saveta, kao i predstavnici državnih institucija koje učestvuju u realizaciji programa.
Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dr Suzana Paunović poželela je dobrodošlicu stažistima i izrazila zahvalnost svima koji pružaju podršku ovom programu, potvrđujući time njegov kvalitet. ”Verujem da će radno iskustvo, znanja i veštine stečene tokom stažiranja u državnim institucijama, biti od velike koristi stažistima za njihovo buduće radno angažovanje i doprinos sopstvenoj nacionalnoj zajednici i celom društvu”, istakla je Punović.
David Mekfarlen, zamenik ambasadora Velike Britanije izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ponovnog učešća  u projektu, posebno se zahvalivši Kancelariji za ljudska i manjinska prava na prilici koju pruža mladima u procesu usavršavanja i podsticanja njihovog aktivnog učešća u javnom životu Srbije. Obraćajući se stažistima, podsetio ih je na to da im je ovo jedinstvena prilika i da nastoje da je na što bolji način iskoriste u narednih šest meseci.
Loran Stokvins, ambasador Holandije uputio je čestitke državnim institucijama koje su ove godine, svojim aktivnim učešćem pružile podršku Programu stažiranja i iskazao  zadovoljstvo zbog učešća Ambasade Holandije u ovom projektu.
Torni Svenungson, savetnik za razvojnu politiku Švedske Ambasade, istakao je napredak državnih institucija u Srbiji u pogledu unapređenja položaja Roma i  pohvalio Program stažiranja koji, kako je rekao, svojim konceptom doprinosi punoj integraciji nacionalnih manjina.
Predsednici albanskog i romskog nacionalnog saveta pozdravili su prisutne, još jednom skrenuvši pažnju na značaj ostvarenih rezultata ovog programa u proteklom periodu, kao i na sve veću motivisanost pripadnika nacionalnih manjina za učešće u Programu stažiranja.
Izvor: www.ljudskaprava.gov.rs