Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
04Jul2014

Romi češće neuhranjeni, podložniji nasilju 

Romi u Srbiji imaju lošije uslove života od opšte populacije, a romska deca su češće neuhranjena i znatno ređe pohađaju predškolsko, pa i školsko obrazovanje, pokazalo je istraživanje predstavljeno 3. jula. Fizičko kažnjavanje dece je znatno češće kod romske dece, a čak 37% žena u romskim naseljima smatra da muž ima pravo da udari ženu u određenim okolnostima, pokazalo je istraživanje Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Republičkog zavoda za statistiku.
“Rezultati istraživanja pokazali su da se jaz između žena i dece u romskim naseljima i ostatka populacije produbio u odnosu na 2010. godinu. Razlike između siromašnih i bogatih, dečaka i devojčica i ruralnih i seoskih sredina su sve veće”, kazao je direktor UNICEF-a Mišel Sent Lo na konferenciji za novinare u Beogradu.
Smrtnost odojčadi u romskim naseljima iznosi 13 promila, dok je kod ostatka stanovništva ona skoro duplo manja. Smrtnost dece do pet godina je 14 na 1.000.
Romi zaostaju i po obuhvatu vakcinacije, budući da je do 35. meseca 81% dece je primilo sve preporučene vakcine, dok je to slučaj za 44% romske dece.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović poručio je državi da uma “puno posla koji mora vrlo brzo da se odradi”, jer rezultati nisu optimistični.“Srbiju karakteriše velika depopulacija, 300.000 ljudi ima manje u odnosu na poslednji popis. Država mora da preduzme mere, jer trendovi nisu ohrabrujući”, kazao je Vukmirović.
O neodgovarajućim uslovima života govori i to da je stopa umerene pothranjenosti među decom u romskim naseljima 9,5%, a u opštem stanovništvu 1,8%, kao i da je udeo dece rođene sa manje od 2,5 kilograma 14,7% u romskim naseljima i skoro tri puta manje u opštoj populaciji.
Romi manje obrazovani, žene podložne nasilju
Kada je reč o predškolskom obrazovanju, broj romske dece je opao na 5,7%, dok je za ostalu decu on porastao na 50% Oko 97% dece školskog uzrasta upiše se u prvi razred, dok za decu romskih naselja taj procenat pada na 69%.
Takođe, nepunih 22% dece romskih naselja pohađa srednju školu, dok taj udeo za ostalu decu 89%. Kod romske dece posebno je velika razlika između dečaka i devojčica, budući da 28% dečaka pohađa srednju školu i 15% devojčica.
U brak pre 18. godine stupa 57% devojčica romske pripadnosti, dok se 17% udalo pre 15. godine. Među njima, 38% adolescentkinja rodilo je bar jedno dete pre punoletstva.
Podaci iz oblasti dečje zaštite pokazuju napredak kada je u pitanju disciplinovanje dece. Od 2010. godine, procenat dece koja su doživela psihičko ili fizičko nasilje je opao na 43% kod opšte populacije, odnosno 66% u romskim naseljima.
Žene u romskim naseljima i dalje su u velikom procentu spremne da opravdaju nasilje u porodici. Naime, 3,8% žena u opštoj populaciji smatra da muž odnosno partner ima pravo da istuče ili udari ženu u određenim okolnostima, a u romskim naslejima 37%. Razlozi za nasilje su ako žena izađe bez njegovog znanja, zanemaruje decu, svađa se s njim, odbije seksualne odnose, ili joj zagori hrana.
Istraživanje međunarnodnih pokazatelja (MICS 5) je međunardni istraživački projekat UNICEF-a koji ova organizacija sprovodi svakih pet godina u više od 100 zemalja sveta. Podaci ovog istraživanja čine deo priprema za konačni izveštaj Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija o Milenijumskim razvojnim ciiljevima 2015.
(Foto: Amnesty International)
Izvor: Beta i S.V., preuzeto sa www.euractiv.rs