Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
03Jul2014

Obuka za izradu biznis planova kao podrška zapošljavanju Roma i Romkinja 

Program podrške zapošljavanju Roma i Romkinja kreiran je u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji. Program se sprovodi u partnerstvu sa Grupom za razvojnu inicijativu – Sekons i predviđa pomoć preduzećima/inicijativama koji mogu da obezbede održivo zapošljavanje Roma i Romkinja.
Za ova preduzeća i inicijative obezbeđuje se pomoć u:
- opremi, nepotrošnim dobrima, mašinama, aparatima, alatima i sl.;
- stručnoj podršci za unapređivanje daljeg poslovanja putem eksperata iz oblasti koja je najpotrebnija inicijativi/preduzeću kako bi se obezbedio njihov održivi rast i razvoj;
- obuci za novozaposlene Rome/kinje u vidu profesionalnih obuka, obuka za zanimanje i drugih kurseva, kao i treninga koji će omogućiti da se novozaposleni uklope u inicijativu/preduzeće što će obezbediti održivost njihovih radnih mesta.
Nakon mapiranja dosadašnjih uspešnih ekonomskih inicijativa za zapošljavanje, preduzetnika/ca i samozaposlenih Roma i Romkinja početkom 2014. godine, tokom juna su organizovane obuke u Kragujevcu, Beogradu i na Fruškoj gori za 48 inicijativa i preduzeća, da bi se unapredilo znanje polaznika o svim elementima i izradi biznis planova.
Polaznicima je predstavljeno zašto je važan biznis plan, kada je potreban, kako ga razviti, a potom i koje proizvode prodavati, kome i kako. Tokom treninga su učesnici upoznati sa elementima organizacione strukture preduzeća, pravnim okvirom za poslovanje i značajem konkurencije. Osim toga, deo obuke je posvećen troškovima, potrebama za investicijama, budžetu, novčanim tokovima i operativnim planovima za realizaciju biznis plana.
Konačan izbor i potpisivanje prvih ugovora sa korisnicima programa očekuje se od septembra 2014. godine.
evropa.gov.rs