Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
12Nov2013

Poslanici EP: Važni nezavisnost pravosuđa i ljudska prava 

Članovi Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta pozdravili su 29. oktobra u Beogradu napredak Srbije na putu ka EU, ali su ukazali na potrebu poboljšanja položaja Roma, pripadnika LGBT zajednice i ostvarivanja nezavisnosti pravosuđa. Predsednica Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta Barbara Lohbiler i poslanik Evropske narodne partije iz Rumunije Laslo Tokeš su pozdravili i napore na unapređenju odnosa Beograda i Prištine. Barbara Lohbiler je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije, jer se dešava da na kraju ne završe školu.
Lohbilerova je na konferenciji za novinare u EU Info centru ocenila da je dosta koraka preduzeto u cilju poboljšanja položaja romske zajednice u Srbiji ali da je reč o početnim pokušajima da se reše problemi sa kojima se suočavaju Romi i u EU – pristup zdravstvu, obrazovanju, smeštaj i zapošljavanje.
Ona je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije.
“Upućujem zahtev članicama EU da, s obzirom na sadašnje vrlo loše uslova živote mnogih Roma ovde, ne šalju mlade Rome u Srbiju jer se na kraju dešava da ne završavaju školu”, rekla je poslanica poslanica kluba Zeleni/Evropski slobodni savez iz Nemačke.
Na pitanje koja pitanja Srbija mora da reši da bi, kad pregovoru počnu, otvorila poglavlje 23 koje obuhvata ljudska prava i pravosuđe, ona je izdvojila nesavisnost pravosuđa i unapređenje položaja LGBT osoba.
“Više je nego jasno da pravosuđe nije dovoljno nezavisno i to je veliki izazov. Naravno, potrebno je obučiti zaposlene ali je to i pitanje nemešanja političke sfere u rad pravosuđa”, rekla je ona.
Podsetila je da se Evropski parlament bavi i pitanjem prava sekusalnih manjina i dodala da je “vrlo teško razumeti da je srpska policija toliko slaba da ne može da izađe na kraj sa demonstracijama i zaštiti mirne demonstrante od nasilja”.
“Mnogo bi pomoglo kada bi im se (LGBT osobama) omogućilo da izraze svoja prava ali i da podrška stigne sa višeg političkog nivoa. Nadamo se da će sledeće godine biti održana parada”, rekla je ona.
Poslanica Evropskog parlamenta je rekla da je sa predstavnicima vlade, parlamenta i civilnog društva u Beogradu razgovarala i o nasilju nad ženama i podržala napore da se to spreči.
Pohvalila je napore koji se preduzimaju da se ostvari veća rodna ravnopravnost na tržištu rada i napore da se reši pitanje nezaposlenih žena i mladih, ali je dodala da je jasno da će taj proces zbog visoke stope nezaposlenosti u Srbije i teške ekonomske situacje dugo trajati.
Tokeš je rekao je da će rešavanje pitanje nacionalnih manjina biti važno za napredak u evropskim integracijama.
Ocenio je da Srbija ima dobar sistem koji pruža autonomiju nacionalnim manjinama ali da ga treba unaprediti.
Delegacija Evropskog parlamenta završili su dvodnevnu posetu Srbiji u koju je doputovala kako bi se upoznala sa prilikama na planu ljudskih prava pred početak pregovora o članstvu. Evropski parlament će biti uključen u proces pristupanja i njegov specijalizovani pododbor biće odgovoran za praćenje primene evropskih standarda u oblasti ljudskih prava u Srbiji.
Poslanici EP su se sastali sa predstavnicima Skupštine Srbije, Ministarstva pravde i državne uprave, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, zaštitnikom građana i razgovarali sa predsednicima saveta nacionalnih manjina u Srbiji.
Izvor: EurActiv.rs