Projekat: Procena efikasnosti mehanizama za uključivanje Roma i Romkinja
22Jul2014

Dodeljene nagrade Zaštitnika građana za eseje o ljudskim pravima

Student Stefan Šparavalo i novinarka Zorica Lazarević dobili su nagrade za najbolje eseje o ljudskim pravima na konkursu koji je organizovao Zaštitnik građana. Nagrađenom studentu Fakulteta političkih nauka za rad "Mi smo 10%" i novinarki Blica za rad "Nevidljivi u vidljivom svetu" nagrade je uručila novinarka Danica Vučenić.
Prilikom uručivanja nagrada zaštitnik građana Saša Janković je rekao da svako pripada nekoj manjini, a da u krizi najviše stradaju najranjiviji. 
"Oni koji su inače ranjivi, njima je tada još teže, a pravi primeri za to su poplave, ekonomska kriza, stezanje kaiša", rekao je Janković dodajući da svako treba da shvati da je način na koji se odnosimo prema posebno ranjivim grupama najbolja slika društva kakvo jeste.
On je istakao da smo svi po nečemu manjina i da niko ne može da bude dostojanstven, punopravan građanin društva, ako okreće glavu od nekoga ko je pored njega, a ko se razlikuje po svojoj osobini.
"Zamolio bih vas da se ovim temama ne bavite samo kada neko raspiše konkurs, nego da to bude što češće deo vašeg redovnog rada. To mogu da budu atraktivne, provokativne teme", rekao je Janković, dodajući da je nagrada mala stimulacija i pomoć.
Novinarka Zorica Lazarević je zahvalila na nagradi i istakla da je inspiraciju za svoj esej, koji se bavi osobama sa invaliditetom, dobila putujući po čitavoj Srbiji i ocenila da o takvim temama treba svakodnevno pisati. Prvi korak je razumevanje i razvijanje svesti ljudi, a novinari su ti koji to treba i da učine, rekla je Lazarević.
Student Stefan Šparavalo je, takođe, zahvalio na nagradi dodajući da je pisao o problemima LGBT populaciji u Srbiji.
"Nisam koristio pravne termine i zakone, već sam hteo da naracijom pokažem i dočaram koliko je ugrožen život LGBT osoba u Srbiji", rekao je Šparavalo.
Pobednike konkursa izabrala je tročlana komisija koju su činili: predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, glavni urednik Novinske agencije Beta Ivan Cvejić i sociološkinja Ksenija Petovar. Kako je navedeno, cilj konkursa za eseje studenata i novinara je bio da se ohrabri učešće građana u unapređenju ljudskih prava i poboljša njihovo razumevanje položaja marginalizovanih grupa. Nagrađeni su dobili tablet računare.
Stefan Šparavalo: Mi smo 10%
Zorica Lazarević: Nevidljivi u vidljivom svetu
ombudsman.rs