Projekat: Unapređivanje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima
30Jul2014

Trgovina ljudima - pretnja s neta

Sreda 30. jul ove godine se obeležava kao Dan borbe protiv trgovine ljudima, problema koji je najizraženiji u siromašnim društvima. Trgovina ljudima je kriminalno delo kojim se maloletna ili punoletna osoba nasilno i prinudno lišava osnovnih ljudskih prava radi eksploatacije.Kao oblici iskorišćavanja navode se seksualna eksploatacija, prinudni rad, prinudno prosjačenje, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina organima, prinudni rad u kući i prinudni brakovi.
Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije za muškarce, žene i decu koji su izloženi riziku od svih oblika eksploatacije u zemlji i inostranstvu, dok strani državljani u Srbiji takođe mogu da budu žrtve, najčešće radi seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada. 
U poslednje vreme najrazvijeniji način za zloupotrebljavanje jeste posredstvom interneta, specifičnim postupcima mogu se ukrasti podaci o ličnosti ili čak čitav identitet, te krađa finansijskih podataka ili novca, zaključno sa organizovanjem trgovine ljudima. Oglasi koji se koriste za tu svrhu sadrže primamljive ponude obavljanja poslova u inostranstvu, za koje je obećana visoka kompenzacija. O načinima za sprečavanje i odbranu od pokušaja trgovine ljudima upoznajte se na portalu kliknibezbedno.rs. 
Svetski Dan borbe protiv trgovine ljudima ove godine se obeležava prvi put, a ustanovljen je krajem 2013. godine, u okviru rezolucije "Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima", koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.
Izvor: Beta, Kliknibezbedno.rs