Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?
15Aug2014

Podrška obrazovanju romske dece

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin potpisao je sa predstavnicima 17 opština u AP Vojvodini ugovore o dodeli bespovratnih sredstava namenjenih romskoj populaciji.
"Na taj način, Pokrajina šalje poruku da, u skladu sa svojim mogućnostima, brine o našim sugrađanima romske nacionalnosti, koji su u Vojvodini deo miljea u kome živimo, vrlo značajan deo multietničnosti i multikulturalnosti koje predstavljaju najveće vrednosti Vojvodine", rekao je Vasin i dodao da je to jedna od oblasti gde je AP Vojvodina, sprovodeći svoje programe podrške Romima u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i stanovanja, dobila priznanja Evropske unije kao dobar primer rešavanja problema romske populacije.
Ugovori su realizovani na dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Na prvom konkursu su opštinama Novi Bečej i Bač dodeljena sredstva za angažovanja koordinatora za romska pitanja.
"Na taj način će se značajno poboljšati rešavanje položaja pripadnika romske nacionalne zajednice u ove dve lokalne samouprave", izjavio je Vasin. Za tu namenu, svaka od opština je dobila po 240.000 dinara, što je iznos za finansiranje šest bruto zarada koordinatora.
Vasin je najavio da će takvi ugovori biti potpisani sa još tri opštine u Vojvodini i na taj način će, kako je rekao, biti zaokružen sistem da u većini opština postoje ljudi romske nacionalnosti koji se bave specijalizovano pitanjima romske zajednice.
Drugi konkurs imao je namenu da se, za više od 1700 učenika romske nacionalnosti od 5. do 8. razreda osnovne škole, uoči početka nove školske godine, obezbede udžbenici, školski pribor i oprema. Dosadašnja iskustva pokazala su da su 5. i 6. razred najkritičniji tokom obrazovanja dece romske pripadnosti i da najčešće u tom uzrastu napuštaju redovno školovanje. Vrednost konkursa je bila 1,8 miliona dinara. Sredstva u visini od 150.000 dinara? upućena su u 15 opština koje su konkurisale: Kikindu, Suboticu, Rumu, Beočin, Belu Crkvu, Apatin, Odžake, Bačku Palanku, Mali Iđoš, Plandište, Pećince, Sentu, Bač, Adu i Bački Petrovac.
Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Pokrajinske vlade Duško Jovanović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da lokalne samouprave imaju odgovornost prema romskoj zajednici i da je za integraciju Roma u društvo potrebno da sve opštine, pored koordinatora za romska pitanja imaju i pedagoškog asistenta i zdravstvenog medijatora.
(foto: rtv.rs)
rtv.rs